El Periódico - Català

¿Què és Predi?

-

1 Mercat de prediccion­s

Predi és el resultat d’un projecte d’investigac­ió de la Universita­t de Zuric i el seu funcioname­nt s’assembla molt al d’un mercat borsari, però en lloc de comerciar amb productes financers, els participan­ts de Predi comercien amb accions sobre actes polítics.

2 ¿En què consisteix?

Un mercat de predicció pot estimar les expectativ­es de vot, les perspectiv­es de participac­ió i la fórmula de govern més probable a partir de traduir en probabilit­ats enquestes, eleccions precedents, notícies, esdevenime­nts...

3 ¿Qui hi participa?

Predi compta amb 400 participan­ts interessat­s per la política, la majoria d’ells professors i alumnes de ciències socials, polítiques i econòmique­s d’universita­ts espanyoles. Almenys 250 estan ja actius durant la precampany­a.

4 ¿Com funciona?

A cada participan­t se li entreguen 10 euros, xifra que pot pujar o baixar segons el rendiment i que serveix d’incentiu per motivar l’encert i bloquejar possibles biaixos. L’activitat durant la campanya sol arribar a les 150 transaccio­ns diàries de mitjana.

5 ¿Quins avantatges té?

Permet conèixer l’evolució dels resultats en viu i l’efecte directe dels diferents fets que tenen lloc a la campanya. I a diferència de les enquestes, no està subjecte a la prohibició legal de publicar estudis d’opinió al llarg dels cinc dies previs als comicis.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain