El Periódico - Català

Espanya ja té la seva llei per lluitar contra el canvi climàtic.

Una important reducció d’emissions contaminan­ts en aquesta dècada i la prohibició de la venda de cotxes de combustió a partir de l’any 2040 són algunes de les mesures incloses.

- OLGA PEREDA

Sis anys després de l’Acord del Clima de París, Espanya ja té la seva primera llei integral per lluitar contra el canvi climàtic. Amb 22 vots a favor (PSOE, Unides Podem, ERC, Bildu, Ciutadans, PNB i Terol existeix), cinc en contra (Vox) i deu abstencion­s (PP i Més País), la llei de canvi climàtic i transició energètica va ser aprovada ahir a la comissió de Transició Ecològica del Congrés dels Diputats i remesa al Senat per a la seva ratificaci­ó definitiva sense necessitat de tornar a la Cambra baixa.

La norma és «absolutame­nt necessària» perquè sobre els seus articles «es donarà suport a la reconstruc­ció econòmica i social del nostre país en un context de crisi climàtica i de pandèmia global», va remarcar la portaveu socialista, Eva Patricio Bueno.

La norma reconeix l’emergència climàtica i aposta per una economia més verda i descarboni­tzada. En el seu articulat s’estableix que el 2030 hi haurà una reducció del 23% en l’emissió de gasos amb efecte d’hivernacle respecte al 1990. Aquell mateix any, el 74% de l’electricit­at es generarà amb fonts renovables (eòlica, solar...) i el percentatg­e arribarà al 100% el 2050, l’any de la neutralita­t climàtica. A més, la norma inclou, entre d’altres, les següents mesures:

AUTOMOCIÓ. ELS COTXES, ELÈCTRICS.

Els turismes i vehicles comercials lleugers i no destinats a usos comercials reduiran gradualmen­t les seves emissions, de manera que al 2040 siguin de zero emissions. Aquell any deixaran de comerciali­tzar-se cotxes de combustió. A més estableix obligacion­s per a punts de recàrrega tant en gasolinere­s com edificis.

ENERGIA. NO AL ‘FRACKING’.

El desplegame­nt de les renovables ha de ser compatible amb la conservaci­ó del patrimoni natural i amb la lluita contra el deterioram­ent demogràfic. No es tramitaran sol·licituds d’explotació d’hidrocarbu­rs –a terra i mar– ni s’atorgaran permisos d’explotació de materials amb propietats radioactiv­es (com l’urani). Tampoc s’autoritzar­an activitats d’explotació d’hidrocarbu­rs on estigui previst l’ús del fracking (trencar la roca per extreure gas natural mitjançant la injecció d’aigua a pressió amb substàncie­s químiques).

URBANISME. CIUTATS MÉS VERDES.

El text manté l’obligació per al 2023 de crear zones de baixes emissions a les ciutats de més de 50.000 habitants, a fi de reduir la contaminac­ió atmosfèric­a i afavorir la mobilitat elèctrica i el transport públic. També s’impulsa la rehabilita­ció energètica dels edificis i vigila els impactes del canvi climàtic en la salut pública. Entorn de 44.600 persones més grans de 14 anys moren cada any a Espanya per la contaminac­ió. Són unes 19.100 morts menys de les provocades fins ara per la pandèmia, però la primera xifra es repeteix, inexorable­ment, cada any i representa el 10,7% de les defuncions totals a Espanya en majors de d’edat. El càlcul el va realitzar la Universita­t de Harvard, en col·laboració amb la de Birmingham, la de Leicester i el College London.

EDUCACIÓ. A L’ESCOLA I A CASA.

La llei obliga el Govern a incloure la sostenibil­itat i la lluita contra el canvi climàtic en els ensenyamen­ts que s’imparteix en escoles i instituts. També esmenta la importànci­a de combatre l’emergència climàtica des de casa, començant per una dieta sostenible en la qual es prioritzin els aliments de temporada i proximitat (molts productes ecològics venen de tercers països i es venen en envasos plastifica­ts).

VIATGES. MILLOR EL TREN.

La nova llei espanyola insta a la creació d’un comitè d’experts científics en clima i transició energètica com a òrgan responsabl­e d’avaluar i fer recomanaci­ons en les dues qüestions. El text planteja, a més, compromiso­s clau de futur com una llei de mobilitat sostenible, una revisió del sistema energètic, la rehabilita­ció de vivendes perquè siguin més eficients, un impuls al ferrocarri­l com a transport per reduir emissions fins i tot en viatges de llarg recorregut i una ordenació urbana (incloses les zones de costa) que tingui en compte la lluita contra el canvi climàtic.

 ??  ??
 ?? Elisenda Pons ?? Manifestac­ió contra el canvi climàtic als Jardinets de Gràcia de Barcelona, el novembre del 2019.
Elisenda Pons Manifestac­ió contra el canvi climàtic als Jardinets de Gràcia de Barcelona, el novembre del 2019.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain