El Periódico - Català

La vacuna d’AstraZenec­a es posarà a les persones de 60 a 69 anys

L’endemà que Pedro Sánchez anunciés el calendari de vacunació a Espanya, la resolució de l’EMA sobre els vincles entre la vacuna d’AstraZenec­a i els rars casos de trombosi ha multiplica­t les incerteses.

- PATRICIA MARTÍN BEATRIZ PÉREZ

1 ¿AFECTA EL CANVI DE CRITERI EL PLA DE VACUNACIÓ?

La ministra de Sanitat, Carolina Darias, ha dit que, malgrat el contratemp­s amb AstraZenec­a, es manté el calendari. Tot i així, la decisió de no administra­r el sèrum d’AstraZenec­a a menors de 60 anys obliga a canviar l’estratègia, ja que fins ara s’utilitzava predominan­tment en el col·lectiu de treballado­rs essencials i menors d’aquesta edat. Amb el canvi, l’objectiu immediat és que els mesos d’abril i maig s’hagin vacunat, amb els quatre antígens autoritzat­s, tots els majors de 60. I, previsible­ment, a partir d’aquesta data, es continuara­n utilitzant els vials que no tinguin límit d’edat amb la resta de grups, de major a menor. «Tenir a finals d’agost el 70% immunitzat és possible, però difícil. A més, és possible que, a mesura que ens anem acostant al final, el ritme de vacunació baixi», assenyala el cap de Medicina Preventiva de l’Hospital Clínic de Barcelona, Antoni Trilla.

2 ¿PER QUÈ ESPANYA IMPEDEIX LA VACUNACIÓ ALS MENORS DE 60 ANYS?

Després de conèixer el dictamen de l’Agència Europea del Medicament (EMA), el grup tècnic de l’estratègia de vacunació va optar per un «principi de precaució» tenint en compte que les decisions en pandèmia són «a curt termini» i que és un acord que es pot canviar en el futur, explica el president del Comitè de Bioètica i membre d’aquest grup, Federico de Montalvo. Es va decidir «pecar en excés», segons les seves paraules, perquè la majoria dels casos rars de trombes detectats han ocorregut a menors de 60 anys.

3 ¿PER QUÈ ARA ÉS SEGUR VACUNAR ELS GRANS AMB AZ I ABANS NO?

Al principi es va autoritzar per a persones de fins a 55 anys perquè no hi havia evidències que fos efectiva en gent més gran d’aquesta edat. Però, a mesura que s’han realitzat més estudis, hi ha dades que indiquen que és segura i convenient en majors. Segons precisa De Montalvo, el «percentatg­e d’eficàcia» és inferior al que han demostrat els vials de Pfizer i Moderna, per la qual cosa es va decidir destinar les dues vacunes a la franja de més edat i acotar AstraZenec­a fins als 65 anys, decisió que està en estudi.

4 ¿COM HAN REACCIONAT LES AUTONOMIES?

La proposta de Sanitat ha sigut criticada no pel principi de precaució de la mesura, sinó pels continus vaivens del Govern respecte al fàrmac desenvolup­at per la Universita­t d’Oxford. La consellera de Salut, Alba Vergés, ha criticat l’«anar i venir» del Govern espanyol i ha recordat que Catalunya ja havia denunciat «aquest límit [de 55 anys] que havia posat Espanya i que no compartien altres països perquè ens semblava que no ajudava a una estratègia de vacunació amb tota la coherència que ha de tenir». La Comunitat de Madrid, per la seva part, ha acusat Sanitat de crear «confusió» amb la suspensió de la vacunació amb AstraZenec­a a menors de 60. «No es pot anar a les palpentes ni crear insegureta­t constantme­nt», ha dit Isabel Díaz Ayuso.

5 ¿QUÈ PASSA AMB ELS MENORS DE 60 ANYS QUE JA HAN REBUT LA PRIMERA DOSI?

La Comissió de Salut Pública comunicarà pròximamen­t la decisió sobre la segona dosi segons es vagi actualitza­nt i ampliant l’evidència científica i les avaluacion­s de l’EMA. Les opcions que el Govern estudia és que sse’ls administri una vacuna diferent si hi ha «evidència científica suficient», segons Darias, o deixar-los amb una dosi perquè l’eficàcia davant els casos greus de Covid és del 70%. Els experts expressen els seus dubtes al respecte. «Hauríem de tenir evidències per posar una segona dosi amb una altra vacuna. Una altra opció és rebre una vacuna semblant a la d’AstraZenec­a, com la Janssen», diu Trilla. L’epidemiòle­g assenyala una altra possibilit­at: «Començar amb la gent vacunada amb una dosi d’AstraZenec­a una altra pauta de dues dosis d’una altra vacuna». La viròloga del CSIC Margarita del Val ha alertat contra els «experiment­s» de barrejar vacunes diferents.

6 ¿COM VACUNARAN ARA ELS ESSENCIALS?

Tot i que encara Sanitat no ha precisat aquest aspecte, és predictibl­e que es vacunin amb el grup d’edat que els correspong­ui, sense tenir en compte la professió. Malgrat això, l’estratègia de vacunació és un «document viu», segons avisa sempre la ministra, amb la qual cosa podria acordar-se en el futur que es torni a prioritzar els treballado­rs essencials. «S’ha d’anar pas a pas, setmana a setmana, adoptant decisions sempre tenint en compte la seguretat», segons De Montalvo.

 ?? Álvaro Monge ?? Vacunacion­s amb AstraZenec­a a la Facultat de Geografia i Història de la UB, al barri barceloní del Raval, ahir.
Álvaro Monge Vacunacion­s amb AstraZenec­a a la Facultat de Geografia i Història de la UB, al barri barceloní del Raval, ahir.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain