El Periódico - Català

Albert Adrià i els germans Iglesias tanquen Tickets definitiva­ment

La societat El Barri, que agrupa els restaurant­s Tickets, Pakta, Enigma, Hoja Santa i el Bodega 1900, abaixa la persiana. Albert Adrià, propietari juntament amb els germans Iglesias, es planteja si vol seguir a l’alta cuina.

- PAU ARENÓS

«El Barri tanca definitiva­ment», aquesta és la frase amb què un portaveu del Grupo Iglesias, en concurs de creditors, tanca en sec una pàgina d’or de la gastronomi­a barcelonin­a. El Barri és, o era, una societat dels germans Iglesias, Juan Carlos, Borja i Pedro, amb Albert Adrià, i agrupava els restaurant­s Tickets, Pakta, Enigma, Hoja Santa –tots quatre amb estrella Michelin– i Bodega 1900. El final de la història fa que Albert Adrià es plantegi si vol continuar sent pilot de l’alta cuina: «He de fer balanç i decidir si em compensa o no tenir un restaurant».

Des de fa una dècada, Tiquets, Pakta, Enigma, Hoja Santa i la Bodega 1900 són una atracció internacio­nal per als gurmets il·lustrats. Amb la baixada de persiana d’aquests llocs, que van ocupar posicions de privilegi en les llistes dels millors restaurant­s del món, Barcelona s’empetiteix com a referent gastro. Cauen en el dòmino cinc grans cases, que sumen dol als casos ja coneguts del Senyor Parellada, Cal Pinxo, Can Soteras o Agut.

Enfocats per a la nit

¿La raó de l’adeu? «Hem estat un any perdent diners amb els locals tancats. Funcionave­n, però la pandèmia ha acabat amb ells. Estaven enfocats per a la nit. No els podem mantenir. El Grupo Iglesias ha presentat un concurs de creditors amb una voluntat de continuïta­t. Hem buscat inversors i hem parlat amb sis o set grups, de Madrid, Barcelona i un de França. Ho continuem intentant», diuen els responsabl­es. El març del 2020, El Barri tenia 230 treballado­rs.

Els Iglesias voldrien continuar amb algun dels establimen­ts: «Però no sabem ni com ni quan». ¿Mateix equip i nou nom? Ja veurem, diuen, quan tot això escampi. Segueixen la marisqueri­a –i estendard de la família– Rías de Galicia/Espai Kru i la casa de tapes Cañota. La responsabi­litat gastronòmi­ca d’aquests locals ara recau en Robert Gelonch. L’anterior xef executiu, Ever Cubilla, acaba d’obrir Claris 118.

Albert Adrià prefereix no pronunciar-se fins a asseure’s amb els Iglesias: «Ho farem la setmana que ve. No sé quines són les intencions ni què farem, però El Barri ha tancat». Enigma, per exemple, pertany a Adrià i només ell en pot decidir el futur. «Estarà al servei d’El Bulli i del que necessiti el meu germà Ferran», diu amb referència a la nova etapa del llegendari espai de Cala Montjoi, reconverti­t en centre d’estudi i expositiu. Enigma, destinat a ser el millor restaurant del món, ara és una paret de gel.

Bodega 1900, la versió més popular del conglomera­t, també sembla tenir un destinatar­i: «Hi ha intenció de traspassar-la, però encara no està firmat». Sobre el mexicà, Hoja Santa, de moment prefereix callar. La reflexió d’Adrià va més enllà: «Amb tot el que ha passat tinc una nova vida, amb negocis diferents. Faré balanç i decidiré si em compensa o no tenir un restaurant». No és la primera vegada que es planteja deixar l’alta cuina: ja ho va fer el 2008, quan El Bulli se’n va anar en la seva esplendor.

Va retornar amb Inòpia, que va traspassar, i després Tickets i...

Tickets va ser l’embrió i tres dels seus artífexs tenen nous llocs de treball: Xavi Alba, l’excap de sala, va inaugurar Bodega Pasaje 1986, i Fran Agudo i Jaume Marambio, els caps de cuina, van ser fitxats per Mont Bar. Grans jugadors, nous clubs.

 ??  ??
 ?? Carlos Montañés Danny Caminal ??
Carlos Montañés Danny Caminal
 ?? Elisenda Pons ??
Elisenda Pons
 ?? Josep Garcia ??
Josep Garcia
 ?? Joan Puig ??
Joan Puig
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain