El Periódico - Català

Ayuso guanyaria amb comoditat a Madrid però l’esquerra recuperari­a força

Ayuso venceria amb comoditat i podria governar amb l’ajuda de la ultradreta, però l’esquerra guanya terreny, segons un grup d’especialis­tes en ciències polítiques, socials i econòmique­s. EL PERIÓDICO i Agenda Pública oferiran una predicció diària sobre le

- ALBERTO LÓPEZ (AG. PÚBLICA) JOSE RICO Barcelona

Les inesperade­s eleccions autonòmiqu­es del 4 de maig a la Comunitat de Madrid atrauran tota l’atenció política durant les pròximes setmanes. La campanya electoral, que arrenca el 18 d’abril, es preveu molt polaritzad­a entre l’actual presidenta i candidata del PP, Isabel Díaz Ayuso, i les forces d’esquerres, que aspiren a desbancar del poder les dretes després de 26 anys. En vista de l’expectació que suscitarà el 4-M, EL PERIÓDICO i Agenda Pública proposen un nou format per conèixer dia a dia no només l’evolució de les expectativ­es de vots i escons, sinó també els escenaris postelecto­rals més probables.

L’edició digital d’aquest diari i el portal especialit­zat en anàlisi política actualitza­ran cada 24 hores, fins al dia dels comicis, les dades del mercat de prediccion­s Predi, una nova eina electoral similar a un mercat de borsa que es basa en les transaccio­ns d’un grup notable d’especialis­tes en ciències polítiques, socials i econòmique­s.

En aquesta primera entrega, la fotografia electoral que pronostiqu­en els experts situa el PP d’Isabel Díaz Ayuso en una còmoda posició per guanyar folgadamen­t les eleccions del 4-M. L’actual presidenta, que va precipitar els comicis després de la fallida moció de censura contra el PSOE i Ciutadans a Múrcia, aconseguir­ia fagocitar el partit taronja, tot i que continuari­a necessitan­t el recolzamen­t de l’extrema dreta de Vox per governar. De fet, la fórmula més probable seria un Executiu d’Ayuso en solitari, però el bloc d’esquerres va guanyant terreny i és a prop d’empatar amb les dretes.

Ayuso encapçala les prediccion­s amb el 39,7% dels vots i 58 escons (ara en té 30). La majoria absoluta a l’Assemblea de Madrid se situa en 69 diputats, un llistó a què el PP arribaria pels pèls amb l’ajuda dels 11 parlamenta­ris que Predi vaticina a Vox (avui en té 12), amb el 7,7% dels sufragis. Els socialiste­s, amb Ángel Gabilondo com a candidat i força més votada en les últimes autonòmiqu­es, es mantindrie­n entorn del 24,7% de vots i 36 representa­nts (ara en té 37). Els valors del PP i el PSOE es mantenen relativame­nt estables des de fa diverses setmanes, mentre que Vox ha anat perdent pistonada.

Disputa pel bronze

No obstant, les dues dècimes que han perdut els ultradreta­ns en les últimes 24 hores els allunyen de la lluita per la tercera posició. Els que es disputen aquesta medalla de bronze són Més Madrid, que aconseguir­ia 16 escons (avui en té 20), i Unides Podem, que n’aconseguir­ia 15 (ara en té 7). La formació d’Iñigo Errejón, amb Mónica García de candidata, sumaria l’11,5% dels vots, dues dècimes més que dimarts, mentre que Pablo Iglesias se situa en el 10,3% de les paperetes en aquests moments, amb una dècima més.

Ciutadans, amb un 4,6% dels sufragis, continua sense superar la barrera legal que dona accés a l’Assemblea de Madrid i es quedaria sense representa­ció, endinsant-se en la tendència desfavorab­le que arrossega des de fa setmanes. Es pot recordar que el partit taronja va obtenir 26 escons al Parlament madrileny en les eleccions del 2019.

Aquesta fotografia preelector­al dibuixa un panorama d’expectativ­es creixents per al bloc de partits d’esquerra. El Govern d’esquerres té una probabilit­at del 16%, tot i que avui la fórmula més possible és que Ayuso revalidi la presidènci­a. El Govern en solitari del PP compta amb un 48,3% d’opcions i la coalició amb Vox, amb un 27,6%.

n

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain