El Periódico - Català

El ‘sofagate’ encén Brussel·les

El menystenim­ent d’Erdogan a Von der Leyen, a qui va relegar a un sofà lateral en una reunió amb Michel, ha desencaden­at la polèmica. Ankara defensa que va seguir les indicacion­s del protocol europeu.

- MONTSE MARTÍNEZ Barcelona

La polèmica ha fet parlar tant que ja es coneix com el sofagate. El menystenim­ent del president de Turquia, Recep Tayyip Erdogan, a la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen –a l’adjudicar-li un sofà lateral i no una cadira al centre de la sala, com la del president del Consell Europeu, Charles Michel– va enervar Brussel·les mentre Turquia es treu les culpes i atia l’enfrontame­nt al si dels òrgans de poder europeu.

En un intent d’enfortir ponts, les dues autoritats comunitàri­es, en visita oficial a Turquia, van ser rebudes per Erdogan. Al centre de la sala es van col·locar dues cadires, que van ocupar els dos homes, i Von der Leyen, visiblemen­t desconcert­ada davant la falta de seient per a ella al mateix nivell, va ser relegada a asseure’s en un sofà lateral. Una posada en escena que Brussel·les no considera ni fortuïta ni gratuïta.

El president del Consell Europeu, que va viatjar al costat de la presidenta de la Comissió Europea a Turquia, ha trencat el seu silenci. Cal dir que ha rebut de valent a les xarxes socials per la seva actitud passiva mentre es produïa el desaire a la seva col·lega. Després de qualificar la situació com a «penosa» i «lamentable», Michel ha dit que s’ha sentit «entristit» pel tracte «diferencia­t i fins i tot disminuït» que van brindar a Von der Leyen i ha lamentat haver semblat «indiferent a la malaptesa del protocol». «Res més lluny de la realitat ni dels meus sentiments més profunds i dels principis de respecte que considero essencials», ha insistit el polític belga.

En el moment de l’afront –ha assegurat Michel–, tot i que tant ell com Von der Leyen van ser «conscients del caràcter lamentable de la situació», van optar per «no agreujar-la amb un incident públic» i es van centrar en el fons de la discussió política amb els seus amfitrions.

Turquia, per la seva part, assegura que la col·locació dels seients a la sala de la trobada es va fer partint dels suggerimen­ts de la Unió Europea (UE). «L’arranjamen­t dels seients va ser realitzat en línia amb els suggerimen­ts de la UE i no faríem aquesta revelació si no haguessin fet acusacions contra Turquia», va dir el canceller turc, Mevlüt Çavusoglu, sense amagar la irritació.

Aquesta argumentac­ió que Turquia fa en la seva defensa obre una altra aresta en la polèmica: la del possible distanciam­ent entre la presidenta de la Comissió Europea i el seu homòleg al Consell Europeu. En aquesta línia, els principals grups polítics del Parlament Europeu han convocat una audiència per abordar l’incident que evidencia, des del seu punt de vista, la desunió que van projectar els dos líders europeus.

El protocol

La irrupció de l’antecessor de Von der Leyen al capdavant de la Comissió Europea, Jean Claude Juncker, ha entrat en el debat per avivar les flames de la tesi de les pugnes al si de les institucio­ns europees. El luxemburgu­ès ha assegurat que, durant el seu mandat, el seu homòleg al capdavant del Consell Europeu, el polonès Donald Tusk, tenia prioritat en el protocol. «A mi ja m’han assegut en un sofà», ha dit.

Però una visita a les hemerotequ­es constata que, almenys a Turquia, no va ser relegat a cap sofà. Erdogan, Tusk i Juncker sempre van estar asseguts al mateix nivell quan es van trobar. Són fotos molt diferents a les de dimarts amb Von der Leyen.

 ?? Reuters ?? Von der Leyen, al marge de Michel i Erdogan, en la reunió que van mantenir els tres dirigents dimarts, a Ankara.
Reuters Von der Leyen, al marge de Michel i Erdogan, en la reunió que van mantenir els tres dirigents dimarts, a Ankara.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain