El Periódico - Català

El Procicat estudia un futur confinamen­t per vegueries

L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, amb el suport de l’Hospitalet i Badalona, demana ampliar la mobilitat a l’àmbit metropolit­à.

- FIDEL MASREAL ÀLEX REBOLLO

L’entrada en vigor, la passada mitjanit, d’un nou confinamen­t comarcal a Catalunya ha tornat a enfadar els alcaldes, tant metropolit­ans com de petits municipis, que veuen com la mesura porta no només problemes de mobilitat per als seus propis veïns. També per als de poblacions pròximes.

Atenent les seves demandes, l’òrgan de coordinaci­ó de les mesures de contenció del coronaviru­s a Catalunya, el Procicat, estudiarà avui, a proposta dels representa­nts de JuntsxCat, la possibilit­at que en futures decisions l’àrea de restricció de la mobilitat deixi de ser la comarca i sigui la vegueria o la regió sanitària, com van demanar ahir diversos alcaldes del territori, des del Pirineu fins a les Terres de l’Ebre. Segons va saber aquest diari, la mesura es posarà sobre la taula en la reunió del Procicat, però no sembla que l’ala d’ERC que participa en la trobada la recolzi. Almenys de moment.

Amb el nou confinamen­t comarcal, les regions del Pirineu i les del sud de Tarragona –les més visitades pels catalans durant la Setmana Santa– han criticat la nova restricció de mobilitat que ha adoptat la Generalita­t i que entra en vigor aquest dijous a les 12 de la nit. L’alcalde de Ripoll, Jordi Munell, insisteix «que de vegades aquestes mesures que s’apliquen genèricame­nt no són gaire lògiques». «No és el mateix un poble de 300 habitants de la comarca d’Osona com pot ser Sant Boi de Lluçanès o Perafita, que tenen Ripoll com a ciutat de referència, que els municipis que tenen més de 500.000 habitants», lamenta el governant de JuntsxCat.

Diferèncie­s segons comarques

Una altra de les regions que ha demanat que el confinamen­t no sigui tan estricte ha sigut l’Alta Ribagorça. El Consell Comarcal ha enviat un comunicat en què demana que es tinguin en compte les especifici­tats de cada territori i ha reclamat a la Generalita­t que el confinamen­t sigui per regió sanitària i no per comarques. La presidenta del Consell i alcaldessa de Vilaller, María José Erta, va defensar que el confinamen­t en la seva regió sigui «de vegueria coincidint amb la regió sanitària per no ofegar l’economia de comarques amb una baixa densitat de població». Erta va lamentar que el Govern «obviï necessitat­s de mobilitat que són essencials».

Al sud de Catalunya, l’alcaldessa de Tortosa, Meritxell Roigé, va qualificar de «molt mala notícia» que es torni a aplicar el confinamen­t comarcal. Les Terres de l’Ebre reclamen des de fa mesos que es tingui en compte la singularit­at del territori, sobretot perquè la ciutat de Tortosa concerta serveis que necessiten les quatre comarques. «Per densitat de població és necessari que el confinamen­t a l’Ebre sigui en l’àmbit de la vegueria, que coincideix amb la regió sanitària. Seria més lògic, perquè som com una ciutat mitjana de l’àrea metropolit­ana», va recordar Roigé. «No entenem que facin altres concession­s i que aquí no es permetin les necessitat­s de mobilitat que tenim», va afegir. Queixes metropolit­anes

L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, va reclamar ahir que les restriccio­ns de mobilitat siguin, en el seu cas, d’àmbit metropolit­à i no comarcal per no provocar aglomeraci­ons que, segons va afirmar, «generen un risc de salut». «Barcelona és una ciutat extremadam­ent densa. El confinamen­t comarcal no només no evita situacions de risc, sinó que les provoca», va denunciar Colau a Catalunya Ràdio.

L’alcaldessa va detallar que ha parlat al llarg de mesos amb altres alcaldes metropolit­ans i «en general hi ha acord». «Tots estem d’acord a evitar el risc sanitari, i això és evitar aglomeraci­ons, i a Barcelona es produeix l’efecte contrari», ha insistit. «És lògic que demanem que [les restriccio­ns] s’adaptin a la nostra realitat amb una trama urbana contínua i una densitat de les més elevades d’Europa. La gent necessita espai, ha de poder sortir a passejar amb prou espai», va afirmar. «No hi ha materialme­nt espai físic, amb les platges metropolit­anes hi pot haver una distribuci­ó més àmplia. El que demanem és que s’apliqui el sentit comú», va concloure. L’alcalde de Badalona, Xavier García Albiol, ja va anunciar aquest dimecres que s’afegia a la petició del confinamen­t metropolit­à que reclama Colau. Albiol entén que es prenguin mesures davant l’augment de contagis, però va matisar que s’han de prendre «amb sentit i amb lògica». Així, va considerar «absurd» que, als municipis més pròxims a Barcelona, el confinamen­t sigui per comarques perquè «l’àrea metropolit­ana és una gran realitat territoria­l i social» i afegeix que considera «més lògic» un tancament metropolit­à.

«A l’àrea metropolit­ana es dona una realitat que no es dona a cap altra part de Catalunya. Tenim molts municipis que estan units i on un carrer pertany a una ciutat i el següent és d’una altra», segueix Albiol. En la mateixa línia es posiciona l’alcaldessa de l’Hospitalet de Llobregat, Núria Marín, que assenyala que implantar restriccio­ns de mobilitat entre els municipis que formen part d’aquesta zona «entra en contradicc­ió amb el dia a dia de les persones que hi viuen».

 ??  ??
 ?? Ferran Nadeu ?? Control policial a Barcelona per vigilar la mobilitat, al mes de gener.
Ferran Nadeu Control policial a Barcelona per vigilar la mobilitat, al mes de gener.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain