El Periódico - Català

Diverses copes de menys

- NANDO SALVÀ

Les pel·lícules sobre gent que es lliura a la beguda solen ser o bé comèdies exclusivam­ent celebratòr­ies o bé tragèdies sobre la desesperac­ió i la ruïna que provoca l’addicció. Otra

ronda demostra que té clar que no vol ser només una cosa o l’altra i això seria formidable si volgués mostrar alguna cosa més en comptes de conformar-se amb ser el mer vehicle d’un concepte.

Des del primer moment resulta fàcil predir les conseqüènc­ies de l’experiment que els quatre protagonis­tes decideixen emprendre –en virtut del qual han de mantenir certs nivells d’alcohol en sang– per millorar la seva relació amb el món. Tot va molt bé fins que comença a anar malament i, en el procés, el director Thomas Vinterberg ni ofereix sorpresa narrativa ni proposa discussion­s valuoses. No examina el paper de la beguda en la cultura danesa, malgrat que és el que promet inicialmen­t; no explora temes com la crisi de la mitjana edat ni la connexió de l’alcohol amb els problemes psicològic­s, tot i que és això el que sembla que demanen els personatge­s.

Vinterberg manté el relat enèrgic combinant estampes d’exaltació de l’amistat masculina i embriagues­a comunal amb el tipus d’escenes que ens recorden com li agrada deprimir l’espectador. I deixa clara la seva astúcia com a narrador, però també la seva superficia­litat. Atrapat entre la provocació i el moralisme, incapaç d’explorar les contradicc­ions de la libació, no arriba a dir de l’alcohol res més que el que és obvi: que ocupa un lloc important en la societat i que beure una mica pot ser bo, però que beure molt és molt dolent.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain