El Periódico - Català

Sánchez traça una Espanya amb un 7% d’atur i jornada de 35 hores

> Un document de 200 experts per al Govern presenta 50 objectius i més de 200 mesures per afrontar els reptes del país d’aquí a 30 anys

- ROSA MARÍA SÁNCHEZ

El Govern té sobre la taula la possibilit­at de prohibir els vols nacionals de curt trajecte, aquells que poden realitzar-se en menys de 2,5 hores. Aquesta és una de les propostes que figura al document Espanya 2050 que han elaborat 200 experts independen­ts per encàrrec de l’Executiu per encarar els reptes de la societat i l’economia espanyola dels 30 pròxims anys. Prohibir aquest vols curts podria suposar, per exemple, la definitiva desaparici­ó del pont aeri entre Madrid i Sevilla o València.

El president del Govern, Pedro Sánchez, va presentar ahir el document Espanya 2050: Fonaments i propostes per a una estratègia nacional de llarg termini, que pretén ser una guia «apartidist­a», elaborada per experts de diferents discipline­s, per encàrrec del Govern. Sánchez va dir que l’Executiu vol iniciar a partir d’ara «una gran conversa» amb comunitats i ajuntament­s, partits polítics i agents socials per determinar «quina Espanya volem tenir d’aquí a 30 anys», dins d’una estratègia nacional a llarg termini.

Des del PP, Pablo Casado va qualificar d’«insult» a la gent el pla presentat i va criticar que el Govern, en lloc d’ocupar-se de l’«Espanya real», se centri en «l’Espanya virtual» llançant «cortines de fum». «Estem veient que Espanya té un Govern líquid que fa política gasosa», va dir Casado durant la seva visita a la Fira Internacio­nal de Turisme.

Reptes econòmics i socials

En les 676 pàgines que té, el document identifica nou reptes econòmics i socials que s’articulen en 50 objectius i una mica més de 200 propostes per abordarlos. Una taxa d’atur del 7% i una jornada setmanal de 35 hores figuren entre els objectius fixats per al 2050. En la societat que entreveuen aquests experts, la despesa en R+D augmentari­a des de l’1,2% del PIB al 3,5% el 2050. El d’educació, passaria del 4,3% al 5,5% del PIB. El de salut, del 5,7% al 7%. El de cures de llarga durada, del 0,8% al 2,5% del PIB i el que va destinat a protecció social passaria del 17% al 20% del PIB. En aquest últim bloc s’inclou la despesa pública en pensions, les prestacion­s d’atur, les polítiques actives d’ocupació i altres ajudes socials.

Al document s’al·ludeix que l’increment de despesa públic vinculat a aquestes mesures i objectius «no tindria per què traduir-se en un augment del dèficit», ja que «tant els canvis normatius suggerits» –en matèria de nous impostos, pujades d’alguns d’ells i redisseny d’altres– com la reducció de l’economia submergida i la lluita contra el frau fiscal «serien suficient per compensar aquest augment de la despesa pública». Cap dels objectius plantejats al·ludeix a la reducció del deute públic que el 2050 encara podria estar en nivells entorn del 110% del PIB, segons estimacion­s de l’Autoritat Fiscal Independen­t (Airef).

Per disminuir l’impacte mediambien­tal del transport aeri, a més de prohibir els vols de curta distància, també es proposa la introducci­ó de la taxa de viatger freqüent o l’establimen­t d’impostos sobre els bitllets d’avió segons la proximitat de la destinació. Dins del bloc mediambien­tal també es proposa «ajustar la fiscalitat del transport per carretera a l’ús real del vehicle»; així, es proposa passar de les actuals figures fiscals sobre la compra, circulació i combustibl­es a «un impost mesurat sobre l’ús real del vehicle que tingui en compte les seves caracterís­tiques: pes, potència, emissions de contaminan­ts i gasos amb efecte hivernacle».

La despesa pública més alta s’equilibrar­ia amb més ingressos d’impostos i de la lluita contra el frau

n

 ??  ??
 ?? M. Fernández / Europa Press ?? Pedro Sánchez, ahir, a l’arribar a l’auditori del Museu Reina Sofia, on va presentar el programa.
M. Fernández / Europa Press Pedro Sánchez, ahir, a l’arribar a l’auditori del Museu Reina Sofia, on va presentar el programa.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain