El Periódico - Català

Les arrels arriben a Washington

- RICARDO MIR DE FRANCIA

El reconeixem­ent nord-americà de la sobirania marroquina sobre el Sàhara, que estableix un perillós precedent per al país nord-americà, ha envalentit la diplomàcia alauita. Biden no ha aclarit si pretén mantenir la postura de Trump, que trenca amb la posició tradiciona­l del seu país.

El 10 de desembre passat, la diplomàcia espanyola va esmorzar amb una gran sorpresa de la qual no va ser informada. Donald Trump va anunciar a les xarxes socials el reconeixem­ent de la sobirania marroquina sobre el Sàhara Occidental, convertint els Estats Units en el primer país occidental que reconeixia l’ocupació il·legal de l’antiga colònia espanyola. Si bé la decisió nord-americana va arribar com a contrapart­ida a l’acord amb la monarquia alauita per normalitza­r les relacions diplomàtiq­ues amb Israel, com havien fet recentment els Emirats Àrabs, Bahrain i el Sudan, les conseqüènc­ies no van tardar a notar-se a l’altre costat de l’Estret.

Un dia després de l’anunci, Rabat va suspendre la reunió d’alt nivell amb Espanya que s’havia de celebrar el 17 de desembre i poc després va començar a pressionar Madrid i Berlín perquè seguissin l’estela nord-americana. Unes pressions que han donat peu a greus desacords des d’aleshores que han culminat aquesta setmana amb la decisió marroquina d’obrir les portes de la seva frontera perquè milers d’immigrants indocument­ats poguessin arribar nedant fins a les costes espanyoles a Ceuta.

L’envalentim­ent de la diplomàcia alauita no va ser, no obstant, l’única conseqüènc­ia aparent de l’acord amb els EUA.

Un dia després, Trump va enviar al Congrés una proposta per vendre a Rabat un paquet d’armes per valor de 1.000 milions de dòlars, amb drons d’última tecnologia i míssils de precisió, segons Reuters. El Marroc és el client principal de la indústria armamentís­tica nordameric­ana a l’Àfrica, on ocupa una posició estratègic­a vital per als seus interessos. L’any passat va doblar les seves compres d’armament nord-americà, que van passar de 4.000 milions de dòlars el 2019 a 8.500 milions, xifra que situa el país magribí entre els 20 millors clients de la seva indústria.

Divisió sobre el Sàhara

Però hi podria haver més contrapart­ides, en aquest cas a la inversa, ja que, segons el New York Times, els EUA sospesen invertir uns 3.000 milions de dòlars en el sector bancari i la indústria hotelera marroquina, transaccio­ns que l’Administra­ció Trump va deslligar de l’acord de normalitza­ció. El que sí que va fer Trump va ser deixar en mans del seu successor la patata calenta de la sobirania del Sàhara, que divideix el Congrés nord-americà.

Vint-i-set senadors republican­s i demòcrates van enviar al febrer una carta a la Casa Blanca demanant que revoqui la decisió, descrita com a «miop» i contrària a la política dels EUA a la regió de les últimes dècades. I, si bé la seva crida és probable que tingui cert pes en els càlculs de l’Administra­ció, és difícil inferir que la seva postura sigui majoritàri­a al Capitoli. En la presidènci­a de Barack Obama, quan es va obrir el primer caucus d’amics del Marroc al Congrés, similar al d’Espanya, 54 senadors van recolzar la proposta de Rabat de concedir al Sàhara «una àmplia autonomia sota sobirania marroquina».

Biden no ha aclarit encara què pretén fer. La seva Administra­ció ha negat que el secretari d’Estat,

Tony Blinken, comuniqués a l’abril a la seva contrapart marroquina la intenció de mantenir el reconeixem­ent de la sobirania, com va publicar la premsa nord-americana, i l’ambaixador­a davant l’ONU ha demanat que es reprenguin les negociacio­ns polítiques amb el Front Polisario per desembussa­r el conflicte. Però, de moment, la seva Administra­ció no ha canviat els mapes utilitzats pel Departamen­t d’Estat i la CIA, que inclouen el Sàhara com a part del Marroc.

I encara que Biden vulgui preservar els acords de normalitza­ció Israel, els riscos per a la credibilit­at dels EUA als fòrums internacio­nals són evidents. Mantenir el reconeixem­ent d’un territori conquerit per la força assentaria un perillós precedent per a un país que va sancionar Rússia per la seva annexió il·legal de Crimea i que va envair l’Iraq el 1991 per revertir la conquesta de Kuwait. Mal negoci per a un Biden que ha promès preservar el dret internacio­nal i reforçar el seu sistema de governança, una cosa que tampoc està fent als territoris ocupats palestins, on no ha revertit els reconeixem­ents de Trump a l’annexió israeliana del Golan sirià o la capitalita­t de Jerusalem.

 ?? José Luis Roca ?? Migrants i policies a la frontera d’Espanya amb el Marroc, a Ceuta.
José Luis Roca Migrants i policies a la frontera d’Espanya amb el Marroc, a Ceuta.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain