El Periódico - Català

Illa reclama a Aragonès que deixi de vetar el PSC

> Burxa en la divisió entre ERC i JxCat amb un tarannà obert però contundent

- DANIEL G. SASTRE

Salvador Illa es va passar tota la campanya demanant que Catalunya «girés full» del procés, però ahir va ser ell qui va girar full. El candidat del PSC va assumir per primera vegada en públic que, malgrat guanyar les eleccions del febrer, no serà president de la Generalita­t, i va fer un discurs de cap de l’oposició. Serà el paper que ocuparà el que duri la legislatur­a, i vol interpreta­r-lo com va fer en la seva intervenci­ó parlamentà­ria: amb un tarannà obert, fins i tot amable, molt allunyat de l’estil dels seus antecessor­s de Ciutadans.

Aquest estil constructi­u no va ser obstacle perquè Illa burxés en la divisió entre ERC i JxCat, que tornaran a compartir Govern a partir de la setmana que ve. El candidat socialista va fer un repàs de les dificultat­s amb què Pere Aragonès s’ha trobat durant les negociacio­ns. «Hem vist diferèncie­s airejades sense pudor. Hem vist molts terminis i ultimàtums, sense cap altre efecte de perjudicar qui els proclamava amb rotunditat però amb debilitat», li ha retret.

Illa també va deixar clar que el PSC aquesta vegada vol lluitar la batalla ideològica quan ha atacat a fons les promeses d’Aragonès sobre la secessió de Catalunya. «Parla de culminar la independèn­cia. Això no passarà, vostè ho sap, ho sap tothom. Dibuixa un horitzó per a una part del país, no per a tothom. Planteja fites com l’amnistia i l’autodeterm­inació, que no es produiran», li va dir.

També va demanar al futur ‘president’ que aixequi el cordó sanitari que, durant la campanya i al costat de la resta de candidats independen­tistes, va aixecar entorn del PSC: «Vostè exposa una barreja de diàleg i confrontac­ió. És una contradicc­ió. ¿Com es dialoga vetant el primer partit de la Cambra? El meu és el primer partit de Catalunya». Aragonès li va contestar que primer caldria «aixecar el veto» a parlar «sobre l’autodeterm­inació i la Monarquia» al Parlament.

«Tarradelli­sta»

A la contrarèpl­ica al candidat d’Esquerra Republican­a de Catalunya, Illa li va demanar que no el qualifiqui de «nacionalis­ta espanyol», perquè no ho és. «Ni nacionalis­ta espanyol, ni nacionalis­ta català. No m’agrada posar-me etiquetes, però si me’n vol posar una i fer-me feliç, posi’m la de tarradelli­sta, i això ens uneix al seu partit i al meu», va afegir el líder socialista. Aragonès, que somreia des del seu escó, va renunciar a contestar-li.

 ?? Alberto Estévez / Efe ?? Salvador Illa, ahir al Parlament.
Alberto Estévez / Efe Salvador Illa, ahir al Parlament.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain