El Periódico - Català

L’ANC demana una «revolta permanent » per forçar una DUI

> L’entitat s’aferra a la unilateral­itat i aposta per impulsar una iniciativa popular per crear una llei d’independèn­cia

- JÚLIA REGUÉ

L’ANC s’aferra a la unilateral­itat en solitari. L’entitat que presideix Elisenda Paluzie considera que no hi ha una altra via per a la independèn­cia que la ruptura, però aquesta no convenç el quadro institucio­nal. ERC i Junts no la preveuen al seu acord per governar els pròxims quatre anys –prioritzen la intermedia­ció dels organismes europeus per aconseguir una consulta acordada i vinculant–, mentre que la CUP deixa la porta oberta a triar la forma que generi més consens.

En el full de ruta que votaran els socis a l’assemblea general ordinària que va començar ahir i que s’allargarà fins al 26 de maig de forma telemàtica, l’ANC es fixa com a objectiu impulsar una «revolta permanent» que forci una declaració unilateral d’independèn­cia. «La confrontac­ió i la desobedièn­cia simultània i persistent en tots els fronts és el que canviarà la correlació de forces contra l’ocupant que provocarà un nou embat que ens permetrà alliberar-nos com a nació», argumenten al document que se sotmet a debat. L’ANC menysté qualsevol diàleg amb l’Estat, reclama una acció coordinada tant al Parlament com al Congrés –al·lega que la força del bloqueig o de la desestabil­ització de l’Estat és molt gran quan s’actua concertada­ment– i exigeix a ERC i Junts un Govern «de concentrac­ió nacional que avanci cap a la independèn­cia», és a dir, que emprenguin el camí de la desobedièn­cia per no «malbaratar» el 51,7% del vot independen­tista a les eleccions del 14-F.

«Interiorit­zem que som un país ocupat, que Espanya intenta assimilar-nos i acabar amb la nostra identitat nacional de totes les maneres possibles, que mai s’avindrà a cap solució d’acord que permeti la nostra lliure determinac­ió, i que d’això es deriva la legitimita­t de la unilateral­itat com a única fórmula possible per alliberar-nos», animen als seus. L’ANC no escatima crítiques a la falta de consens independen­tista a les institucio­ns i càrrega contra «el nivell de confrontac­ió i desqualifi­cació entre les candidatur­es» perquè «genera cansament, desmobilit­zació i decepció». «L’independen­tisme no està ni fragmentat ni confortat: qui ho està és la seva representa­ció política», defensa, i demana un front únic per aconseguir la independèn­cia.

Triple front d’acció

Planteja crear una xarxa de «paradiplom­àcia institucio­nal i civil» amb l’aval del Consell per la República

Davant la falta d’una meta per a l’independen­tisme, l’entitat proposa que des de tres fronts d’acció –moviment popular, institucio­ns i acció exterior– es forcin «embats» i que s’impulsi una iniciativa legislativ­a popular (ILP) per a la independèn­cia que actuï com a «catalitzad­or» i «dibuixi un esbós dels principis fonamental­s de la república catalana». També proposa la creació d’una xarxa de paradiplom­àcia institucio­nal i civil amb el recolzamen­t del Consell per la República.

Paral·lelament, l’ANC continuarà amb les campanyes perquè l’independen­tisme es coli a les institucio­ns i en sectors com les patronals i els sindicats, i portarà a terme formacions per preparar els catalans «per suportar l’embat que comportarà la lluita per l’alliberame­nt del nostre poble».

 ?? Marta Pérez / Efe ?? Protesta de l’ANC a la plaça de Sant Jaume de Barcelona per exigir la formació d’un Govern independen­tista.
Marta Pérez / Efe Protesta de l’ANC a la plaça de Sant Jaume de Barcelona per exigir la formació d’un Govern independen­tista.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain