El Periódico - Català

Nou Govern a Catalunya

- Jordi Alberich

Després d’una tardança incomprens­ible, de més de tres mesos, ERC i Junts han arribat a un acord que, beneït per la CUP, permetrà formar Govern a Catalunya. Un nou Executiu que s’haurà d’enfrontar a una conjuntura d’una extraordin­ària dificultat social i econòmica. No obstant, els senyals que emergeixen de les negociacio­ns, del contingut de l’acord i del que ha passat des del seu anunci a inicis d’aquesta setmana no resulten gens estimulant­s.

Tenim al davant reconduir els estralls de la pandèmia, recuperar el gran pes econòmic perdut des de fa anys, especialme­nt durant la dècada del procés, i afrontar el moment de transició cap a un nou model productiu. Un triple repte que requereix una acció política especialme­nt afinada i consensuad­a. En cas de no ser així, continuare­m sumint-nos en una dinàmica que ens està portant a deixar de ser, potser de manera irreversib­le, una comunitat de referència a Espanya i Europa.

Des del dia de les eleccions, les discussion­s entre els socis de govern han pivotat exclusivam­ent sobre el conflicte territoria­l i el camí de la independèn­cia, al marge d’una ciutadania que mostra clarament que les seves prioritats són d’altres. Per no parlar d’un món econòmic l’enorme malestar del qual el va portar a celebrar l’acte unitari d’inicis de març, sota el lema Ja n’hi ha prou. Parlem de recuperaci­ó.

Amb la sortida de la pandèmia, milloraran l’ànim col·lectiu i els indicadors d’activitat econòmica, des del consum a l’arribada de turistes, però això no resoldrà el nostre declivi, es limitarà a dissimular-lo. Els nostres mals de fons no faran més que augmentar, ja que afrontar-los requereix uns mínims consensos, impossible­s d’entreveure en una dinàmica política que, em temo, va per llarg.

En aquest context, les empreses no poden més que fer sentir la seva veu amb encara més contundènc­ia i aquelles que afortunada­ment puguin, acostumar-se a viure al marge del Govern. El que és preocupant és que no totes poden. Aniran tancant.

n

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain