El Periódico - Català

Israel i Hamàs acorden donar inici a una treva «mútua i simultània»

> L’alto el foc declarat unilateral­ment pels dos bàndols va entrar en vigor la matinada passada > Gaza intenta recompondr­e’s sense els 232 morts causats en 11 dies de conflicte

- ANDREA LÓPEZ-TOMÀS

Després d’11 dies d’ofensiva sobre Gaza, Israel i Hamàs van pactar un alto el foc. El gabinet d’emergència convocat ahir pel primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, va aprovar una declaració unilateral a Gaza que posa fi a les hostilitat­s. Poc després, Hamàs va confirmar una treva «mútua i simultània» que va començar a les dues de la matinada passada. Avui és l’inici d’un altre principi per a la Franja: sense bombes caient del cel, arriba l’hora de mirar de recompondr­e’s entre tanta mort i destrucció.

Després de diverses jornades, les converses negociades per terceres parts van donar el fruit exigit per multitud d’actors. Un portaveu del moviment islamista va avançar al matí a Efe que la treva «probableme­nt tindrà lloc aviat», quan des de fa dies els mediadors internacio­nals, especialme­nt Egipte i l’ONU, havien intensific­at els seus esforços per restablir la calma. «El dit de la resistènci­a es mantindrà en el gallet; l’alto el foc significa una victòria per a la resistènci­a», va afirmar el líder de Hamàs, Mosheer al-Masri, sobre la possibilit­at d’aquesta treva.

Des de Washington, la secretària de premsa de la Casa Blanca, Jen Psaki, va declarar que les informacio­ns sobre un moviment cap a l’alto el foc entre Israel i Hamàs eren «clarament encoratjad­ores». Hores abans, el secretari general de l’ONU, António Guterres, reiterava la seva crida a l’alto el foc immediat. «Crido totes les parts a cessar les hostilitat­s ara», va dir el portuguès. «Els atacs indiscrimi­nats i els atacs contra civils i contra la propietat civil són violacions de les regles de la guerra», va recordar.

Tensió a l’ONU

Precisamen­t va ser a l’Assemblea General de l’ONU on es va viure un moment d’especial tensió. L’ambaixador israelià davant l’organitzac­ió, Gilad Erdan, va decidir abandonar la sala quan va intervenir el seu homòleg palestí. També a Nova York, els Estats Units van defensar el seu rol en les negociacio­ns. «No crec que hi hagi cap país treballant amb més urgència o fervor per la pau», va afirmar la seva ambaixador­a Linda Thomas-Greenfield. Durant les últimes dues setmanes, els EUA han fet més de 60 reunions diplomàtiq­ues al més alt nivell, segons Thomas-Greenfield.

Després d’11 dies d’ofensiva israeliana a l’enclavamen­t, els palestins ploren els 232 palestins que han mort pels bombardejo­s, incloent-hi 65 nens. Més de 1.900

Tota mena de serveis bàsics, com escoles i hospitals, han quedat molt danyats a la Franja

persones han resultat ferides i han portat els hospitals al límit desbordant les unitats de cures intensives. També a Israel, 13 persones –incloent-hi dos menors– han perdut la vida.

En ruïnes

Aquest alto el foc suposa el principi d’una altra Gaza. Almenys 184 edificis residencia­ls i cases i 33 centres de mitjans de comunicaci­ó han sigut completame­nt destruïts. L’Oficina de Mitjans del Govern a Gaza va informar que les pèrdues materials ascendeixe­n a 322 milions de dòlars. Tota mena de serveis bàsics com escoles, hospitals o centres juvenils han sigut fets malbé. Hi ha més de 72.000 desplaçats interns. El procés per tornar a ser l’empobrida Franja que era fa tot just 11 dies serà llarg.

Mentrestan­t, l’Exèrcit israelià presumeix d’haver acabat amb desenes d’infraestru­ctures de Hamàs i amb comandants clau de la milícia palestina. L’ofensiva ha enfortit un Netanyahu que es veia a un pas d’anar a l’oposició. Al seu torn, Hamàs va demostrar ser un rival digne de l’Estat hebreu, els ciutadans del qual s’han vist forçats a protegir-se durant hores als refugis antimíssil­s. Així conclou l’escalada bèl·lica més intensa des del 2014. Sense pau per a una Franja en ruïnes i de dol.

 ?? Ibraheem Abú Mustafá / Reuters ?? Runa d’edificis es desploma entre el fum causat per un atac aeri israelià a Khan Younis, al sud de la Franja de Gaza.
Ibraheem Abú Mustafá / Reuters Runa d’edificis es desploma entre el fum causat per un atac aeri israelià a Khan Younis, al sud de la Franja de Gaza.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain