El Periódico - Català

Alemanya debat sobre el conflicte

- ANDREU JEREZ

L’espiral de violència que es viu des de fa més de 10 dies a Israel i Gaza ha encès la discussió sobre els límits entre l’antisemiti­sme i la crítica a l’Estat hebreu a Alemanya. Ciutadans jueus i israelians afronten acusacions d’antijudais­me per participar en accions antisionis­tes.

No és un debat nou a Alemanya, però l’actual espiral de violència al Pròxim Orient ha tornat a encendre’l: la discussió sobre on acaba la crítica legítima a Israel i on comença l’antisemiti­sme és complexa en un país on la responsabi­litat respecte a la comunitat jueva i al dret d’existència de l’Estat d’Israel és un consens que traspassa partits per evidents raons històrique­s. Recents manifestac­ions propalesti­nes a Alemanya han reactivat les institucio­ns davant acusacions d’antisemiti­sme que, mentrestan­t, fins i tot recauen sobre jueus israelians i alemanys que participen en les marxes.

En la trucada telefònica dilluns passat entre Angela Merkel i Benjamin Netanyahu, la cancellera va garantir al primer ministre israelià el suport incondicio­nal de Berlín en el seu «dret a defensa pròpia» davant els atacs de Hamàs. Més enllà d’una breu menció als «molts» morts civils «als dos costats», la nota de l’Executiu alemany no feia cap referència a la situació humanitàri­a a Gaza ni a les acusacions contra les forces armades israeliane­s de crims de guerra a la Franja. Merkel va expressar a Netanyahu la seva esperança en un «ràpid final» dels combats.

Sobre la mort de menors en l’ofensiva israeliana contra l’enclavamen­t palestí, el portaveu de la cancelleri­a, Steffen Seibert, va dir: «El món coneix l’estratègia de Hamàs d’instal·lar túnels a prop d’escoles i de realitzar les seves operacions en zones molt poblades. D’aquesta manera, pren la població palestina com a ostatge. És un procedimen­t cínic».

Un recent informe del Ministeri de l’Interior alemany apunta que les agressions antisemite­s han augmentat en els últims temps al país. L’atac d’un llop solitari ultradretà contra la sinagoga de la ciutat de Halle és només un exemple més que demostra que l’antisemiti­sme ja existia abans de l’actual recrudescè­ncia del conflicte al Pròxim Orient. Segons dades del Ministeri Federal de l’Interior, més del 93% de les agressions contra la comunitat jueva alemanya són obra de la ultradreta.Malgrat aquesta última estadístic­a, la guerra al Pròxim Orient es veu actualment acompanyad­a a Alemanya per un debat sobre l’«antisemiti­sme importat» des de països àrabs i musulmans, una narrativa especialme­nt utilitzada per la ultradreta d’Alternativ­a per a Alemanya (AfD), però també per integrants d’altres partits, com la unió conservado­ra

CDU-CSU de Merkel. «Si la lluita contra l’antisemiti­sme és realment seriosa, llavors s’ha d’impedir la immigració islàmica massiva», va dir aquesta setmana Alexander Gauland, cap de la fracció parlamentà­ria d’AfD.

Marxes propalesti­nes

Les marxes propalesti­nes dels últims dies, en les quals han participat milers de persones, s’han convertit en especial objectiu de les crítiques a l’«antisemiti­sme importat». Alguns mitjans fins i tot les qualifique­n d’«antisemite­s» després de la crema de banderes d’Israel i per expression­s antiisrael­ianes.

«Jo no he vist incidents antisemite­s. Per una amiga sé que en una de les manifestac­ions es va cridar bombes sobre Tel Aviv!, Pero en marchas con miles de personas lamentable­mente

Merkel brinda suport total a Netanyahu i amb prou feines esmenta la situació humanitàri­a a Gaza

Una campanya que demana boicotejar qualsevol producte que vingui d’Israel genera controvèrs­ia

siempre ocurren cosas así», diu a EL PERIÓDICO Lili Sommerfeld, integrant de l’oenagé Veu jueva per a una pau justa al Pròxim Orient, que va coorganitz­ar les manifestac­ions. «No és antisemiti­sme, és resistènci­a contra un Estat que aplica polítiques d’apartheid», diu Sommerfeld, alemanya d’arrels jueves.

Un dels grans debats sobre antisemiti­sme i antisionis­me afecta el Moviment Boicot, Desinversi­ons i Sancions contra Israel (BDS), una campanya que aposta per boicotejar els productes procedent d’Israel per forçar el seu Govern a canviar les seves polítiques amb els palestins. «No donaré legitimita­t a les acusacions d’antisemiti­sme contra persones que participen en accions contra crims de guerra», diu Stavit Sinai, que acaba de sortir de la presó per una acció contra Elbit System, empresa armamentís­tica israeliana que acusa de fabricar drons que serveixen per bombardeja­r Gaza.

 ?? John MacDougall / AFP ?? Manifestan­ts propalesti­ns en una marxa a Berlín, dimecres.
John MacDougall / AFP Manifestan­ts propalesti­ns en una marxa a Berlín, dimecres.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain