El Periódico - Català

El nombre de desplaçats interns puja fins als 55 milions

- VICTORIA FLORES

Fins a 55 milions de persones han viscut com a desplaçats el 2020. La xifra és més del doble de refugiats a tot el món. «L’escala del desplaçame­nt en àmbit mundial augmenta, i la majoria té lloc dins de les fronteres dels països», explica el Centre de Seguiment dels Desplaçame­nts Interns (IDMC). Alexandra Bilak, directora de l’IDMC, assenyala diversos motius. «La Covid es va estendre ràpidament pel món, l’augment de les temperatur­es ha provocat tempestes sense precedents i la violència va continuar malgrat les crides d’unió contra el virus», indica. Aquests moviments de població es produeixen principalm­ent en països amb baixos ingressos i «pateixen els efectes de la desigualta­t».

Raouf Mazou, secretari general de l’Alt Comissiona­t de les Nacions Unides per als Refugiats (ACNUR), ha volgut recalcar que els desplaçame­nts són dels «desafiamen­ts humanitari­s més urgents», especialme­nt aquells causats per catàstrofe­s climàtique­s. Els desastres naturals i la violència han sigut els detonants de 40,5 milions de desplaçame­nts, la xifra més gran en l’última dècada. Com explica Bilak, l’informe d’aquest any s’ha centrat sobretot en les catàstrofe­s climàtique­s.

La majoria de desplaçame­nts per catàstrofe­s el 2020 van tenir lloc a Àsia Oriental i el Pacífic. És el cas, per exemple, del cicló Amphan, que va fer que 5 milions de persones haguessin d’abandonar les seves llars a Bangladesh, Bhutan, l’Índia i Birmània.

Aquests desplaçame­nts interns són considerat­s per molts com de curt termini però solen ser prolongats. L’ACNUR insisteix que aquests problemes poden causar també conflictes interns en països «fràgils» provocant més moviments de població, com ocorre al Sahel. Això fa que «les seves possibilit­ats de tornar a casa com a solució a la seva situació disminueix­en», diu Mazou.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain