El Periódico - Català

La UE dona llum verda al certificat Covid per impulsar el turisme a l’estiu

> Després de quatre rondes de negociacio­ns, l’Eurocambra i el Consell tanquen un pacte provisiona­l perquè entri en vigor l’1 de juliol

- SILVIA MARTINEZ

Després de quatre rondes de negociacio­ns, el Parlament Europeu i la presidènci­a portuguesa de la Unió Europea (UE) van tancar un acord provisiona­l per posar en marxa el certificat digital Covid-19 de la UE, que permetrà des de l’1 de juliol reactivar el turisme al facilitar els desplaçame­nts de les persones amb una pauta completa de vacunació, que estiguin immunitzad­es perquè hagin superat la malaltia o que disposin d’un test PCR amb resultat negatiu.

«El Parlament Europeu no ha aconseguit tot el que volia, no obstant, hem millorat substancia­lment tots els articles de la proposta de la Comissió Europea i el mandat del Consell», va valorar el socialista espanyol Juan Fernando López Aguilar, que creu que el document evitarà «el malson» de l’estiu del 2020.

El certificat no serà un passaport com a tal, obligatori per viatjar, però sí que permetrà facilitar la mobilitat de les persones que compleixin un dels tres requisits per obtenir-lo. El pols que mantenien governs i Eurocambra a propòsit de la gratuïtat de les proves PCR o la possibilit­at d’introduir restriccio­ns addicional­s es va resoldre amb una sèrie de compromiso­s que permetran acabar la tramitació i aprovar el reglament a mitjans de juny.

Dos esculls superats

La Comissió Europea es compromet a destinar 100 milions d’euros per finançar els tests PCR

Com a normal, els estats membres no podran imposar, tal com exigien fins ara, «restriccio­ns de viatge addicional­s», com ara tests o quarantene­s, als portadors del certificat. Tot i que a la pràctica, el reglament els concedeix marge d’actuació quan les mesures siguin «necessàrie­s i proporcion­ades per salvaguard­ar la salut pública, tenint en compte les evidències científiqu­es, incloent-hi les dades epidemiolò­giques publicades pel Centre Europeu de Control i Prevenció de Malalties». Qualsevol decisió en aquest sentit, va explicar López Aguilar, haurà de comunicar-se a la resta d’estats membres i a la Comissió Europea amb 48 hores d’antelació.

El segon gran escull, resolt després d’una quarta ronda de quasi cinc hores de discussion­s, va ser el cost de les proves PCR. L’Eurocambra exigia que fossin gratuïtes, per evitar la discrimina­ció amb les persones vacunades, cosa a què s’oposaven la majoria dels governs, entre els quals Espanya, per l’elevada càrrega que suposaria per a les arques nacionals en un país tan dependent del turisme. L’Eurocambra va cedir i va acceptar la solució plantejada per la Comissió Europea, que es compromet a destinar als estats membres 100 milions d’euros perquè subvencion­i els tests.

Certificac­ió

El document es denominarà certificat digital Covid de la UE, s’expedirà en format electrònic, o en paper per a les persones que no disposin d’un telèfon intel·ligent, i inclourà un codi QR amb la informació fonamental necessària que permetrà certificar que el viatger està lliure del coronaviru­s. El podran sol·licitar totes les persones que es vulguin desplaçar a altres països europeus i serà de caràcter temporal, fins que l’OMS declari el final de la pandèmia. A més a més, serà gratuït i bilingüe (anglès i l’idioma del país emissor) i només inclourà informació essencial com el nom i la data de naixement.

El certificat de vacunació haurà d’esmentar la vacuna utilitzada, el fabricant, el nombre de dosis i la data de la injecció. Seran acceptades totes les vacunes autoritzad­es per l’Agència Europea del Medicament. El següent pas serà sotmetre l’acord a vot en la comissió de llibertats civils del Parlament Europeu el 26 de maig i al ple en la sessió del 7 de juny.

nvides (han mort 51 persones, 43 d’elles per accions de la policia), han frenat dos dels projectes oficials que buscaven descarrega­r el pes de la crisi econòmica en els més desposseït­s: primer, la reforma tributària i, hores enrere, els canvis en el sistema de salut.

«Colòmbia no pot estar tan polaritzad­a, s’han de bastir ponts», va dir dimecres l’expresiden­t Juan Manuel Santos. Un altre exmandatar­i, el liberal César Gaviria, s’ha reunit amb Duque amb el mateix propòsit. Abans de la conversa, Gaviria havia criticat el ministre de Defensa, Diego Molano. Va afirmar que les seves ordres a la policia es podien interpreta­r com «una llicència per matar». Gaviria ha intentat que Duque prengui més distància de l’uribisme radical i s’obri a negociar.

n

 ?? Guglielmo Mangiapane / Reuters ?? Dues passatgere­s arriben a l’aeroport romà de Fiumicino protegides amb mascaretes.
Guglielmo Mangiapane / Reuters Dues passatgere­s arriben a l’aeroport romà de Fiumicino protegides amb mascaretes.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain