El Periódico - Català

Aragonès: ¿quina és la prioritat?

El candidat d’ERC va afirmar que vol culminar la independèn­cia, però avui l’assignatur­a és l’economia

- Joan Tapia Joan Tapia és president del Comitè Editorial d’EL PERIÓDICO

El president de la Generalita­t és clau. El retorn de Josep Tarradella­s, escollit a l’exili en ple franquisme, va implicar la recuperaci­ó de les institucio­ns d’autogovern de la Segona República. I des d’aleshores, amb més o menys encert, els presidents han marcat èpoques.

Per això la sessió d’investidur­a que va començar ahir és important ja que sortirà elegit –després d’una llarga etapa d’interinita­t– un nou president, Pere Aragonès, que –després de Tarradella­s– serà per primera vegada d’ERC, un partit històric i progressis­ta. El més convenient seria que ara arrenqués una etapa que tingués com a prioritat el que, segons l’enquesta d’aquest diari de dilluns passat, volen el 75% dels catalans: la recuperaci­ó econòmica després de la pandèmia.

¿Pot ser així malgrat que Pere Aragonès va dir en les seves dues primeres frases que el seu objectiu era «culminar la independèn­cia» i «governar per a tots els ciutadans»?

Són metes no gaire compatible­s. L’independen­tisme argumenta que a les últimes eleccions va tenir gairebé el 52% dels vots i la suma d’ERC, JxCat i la CUP, 74 diputats. Per això Aragonès serà elegit. Però «culminar la independèn­cia» pot ser l’objectiu d’un líder polític, però no –almenys en aquesta legislatur­a– el del nou president. Perquè aquest 52% (48,2% sense el PDeCAT), amb molt baixa participac­ió, és només el 27% del cos electoral i el 14-F l’independen­tisme va perdre ni més ni menys que 700.000 vots. Si ERC deia que es necessitav­a més suport que el 2017 per exigir la independèn­cia...

A més, totes les enquestes del CEO de la Generalita­t constaten que la independèn­cia trenca Catalunya en dues meitats pràcticame­nt iguals. Una altra cosa diferent és que Aragonès demani l’amnistia i un referèndum i que ho vulgui negociar –ahir en va fer poques referèncie­s– amb el Govern de Madrid.

Per Aragonès, Catalunya necessita «una sacsejada». Pot ser, però el primer que vol és sentir-se governada, cosa que no va passar durant l’última legislatur­a. I precisamen­t perquè ERC i JxCat, que van governar en coalició, estan en desacord sobre el full de ruta a l’Estat propi. Els pròxims anys no haurien de ser tres quarts del mateix. I per això la primera cosa és que Aragonès aconseguei­xi formar un Govern amb consellers amb crèdit i que inspirin confiança. Ho sabrem la setmana vinent.

Aquest és l’indiscutib­le primer pas. Un Govern capaç d’escoltar tota la societat i dialogar amb empresaris i sindicats. Aragonès parteix amb un avantatge indiscutib­le. Té molta més experiènci­a de govern que Torra i vol ser un president amb comandamen­t, no un subordinat.

D’altra banda, la sessió d’ahir va deixar també alguns punts d’esperança. El primer, el debat dur i intens, però gens insolent, entre el candidat i Salvador Illa, el líder del partit mes votat el 14-F. Illa va demanar diàleg «Catalunya endins» i va retreure el veto de l’independen­tisme al PSC. Aragonès va replicar exigint que l’Estat no veti debats del Parlament català.

Els vetos i el respecte a les lleis són coses diferents. Aquí hi ha una forta diferència, però sobre la recuperaci­ó econòmica –que tothom sap que és la gran assignatur­a pendent– alguna entesa entre el nou Govern d’Aragonès, el PSC i el Govern espanyol és no només convenient sinó imprescind­ible. Per això, si s’aterra en les polítiques concretes aquesta legislatur­a pot no ser tan estèril com l’anterior. Malgrat que la primera frase d’Aragonès –si no és només per acontentar els tres partits que avui el votaran– indica que el got està més mig buit que mig ple.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain