El Periódico - Català

Cap a zero emissions netes

Els plans de països i empreses sobre els objectius de l’Acord de París són imprecisos

- Mariano Marzo

Fa cinc anys, l’Acord de París de les Nacions Unides va establir un límit màxim per a l’escalfamen­t global, situat «molt per sota» de 2°C, i idealment en 1,5°C, respecte als nivells preindustr­ials. Els líders mundials també van acordar equilibrar les emissions de gasos amb efecte d’hivernacle (GEI) a la segona meitat del present segle, de manera que la suma de tots els GEI emesos per les activitats humanes fos zero. Com a resultat, cada vegada més països, institucio­ns i empreses estan anunciant objectius de zero emissions netes. No obstant, aquests bons propòsits susciten dubtes.

En primer lloc, els plans per aconseguir els esmentats objectius estan definits de manera imprecisa i resulten difícils de comparar entre si, particular­ment perquè els detalls subjacents a l’etiqueta «zero emissions netes» mostren notables discrepànc­ies. Així, per exemple, mentre alguns plans se centren exclusivam­ent en el diòxid de carboni d’altres cobreixen tots els GEI. Així mateix, en alguns casos, les empreses consideren només les emissions sota el seu control directe i d’altres inclouen les de les seves cadenes de subministr­ament i les derivades de l’ús o l’eliminació dels seus productes. En altres ocasions, els objectius no pretenen reduir les emissions, sinó compensar-les mitjançant mecanismes de diversa índole.

D’altra banda, molts plans passen per alt qüestions importants. ¿Alguns sectors haurien d’assolir abans les zero emissions netes, per així contrarest­ar les d’altres de més difícils de descarboni­tzar? ¿És just esperar que les economies emergents assoleixin les zero emissions netes a la mateixa data que els països industrial­itzats? Si no es presta especial atenció a aquest tipus qüestions, es corre el risc que els assoliment­s individual­s no siguin suficients per complir els objectius col·lectius de l’Acord de París.

Es pot argumentar que tenir objectius vagues i imprecisos sempre és millor que no tenir-ne cap. No obstant, el que està en joc és massa important per conformar-nos amb mers pronunciam­ents. No es tracta que tots els actors en la lluita contra el canvi climàtic adoptin necessària­ment les mateixes pautes d’actuació però, sense una claredat més gran i nivell de concreció, les estratègie­s per aconseguir les zero emissions netes podrien no ser compreses, ni avaluar-se el seu impacte real.

En aquest context, resulta inexcusabl­e que països i empreses detallin als seus plans de zero emissions netes tres aspectes: el seu abast; per quins plans es consideren idonis i justos; i un full de ruta que concreti com es pretenen aconseguir els

El que està en joc és massa important per conformar-nos amb mers pronunciam­ents

objectius perseguits. La pròxima cimera del clima de les Nacions Unides, que tindrà lloc a Glasgow el pròxim mes de novembre, podria ser el lloc i moment idoni per presentar tals aclariment­s.

La investigac­ió pot aportar millores en els tres aspectes comentats. Per exemple, en relació a l’abast, els embornals de carboni basats en la naturalesa poden utilitzar-se per eliminar o per compensar emissions, de manera que s’han de comprendre millor els riscos relacionat­s amb la fiabilitat futura de tals embornals, el seu potencial canvi de rol en resposta al canvi climàtic, i les seves conseqüènc­ies socials i ecològique­s. L’aspecte d’idoneïtat i equitat requereix feina d’investigac­ió en múltiples discipline­s. Els plans de zero emissions netes de països i empreses no haurien de ser elaborats exclusivam­ent per científics naturals o economiste­s. També és necessari que els científics socials intervingu­in, clarifican­t, per exemple, com s’apliquen els conceptes d’equitat en el cas de companyies multinacio­nals que inclouen països i sectors diversos, involucran­t poblacions amb nivells de desenvolup­ament que poden ser molt diferents. Pel que fa a l’exigència de fulls de ruta precisos, el procés utilitzat per les Nacions Unides per a l’avaluació i seguiment de les Contribuci­ons Determinad­es a Nivell Nacional (CDN) constituei­x un punt de partida que pot estendre’s per incloure els objectius de zero emissions netes a més llarg termini. I les empreses podrien fer el mateix, aplicant procedimen­ts estandardi­tzats.

La llarga marxa cap a les zero emissions netes no ha fet més que començar.

Pn

 ?? Leonard Beard ??
Leonard Beard
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain