El Periódico - Català

Mariano Marzo és catedràtic de la Facultat de Ciències de la Terra de la Universita­t de Barcelona (UB).

- Irene Jaume

Un dels meus defectes és que tinc bastanta mala memòria. O potser tinc memòria selectiva. La qüestió és que soc d’apuntar-me les coses a l’agenda, a mil papers que vaig escampant per tot i vaig amb alarmes al mòbil. Hi ha records que els tinc perquè me’ls han explicat i jo hi he posat l’attrezzo imaginari, però soc un poc desastre pel que fa a recordar amb pèls i senyals episodis vitals. Supòs que per això escric, perquè així ho processo i ho plasmo en un lloc a què puc tornar quan em cal. Una de les meves escriptore­s preferides, Marta Sanz, amb aquesta generosita­t perseveran­t que la caracterit­za, ens regala una intuïció al seu últim llibre

Parte de mí (Anagrama, 2021):

«Que hay letras por debajo de las letras, que escribimos con el cuerpo y el cuerpo también es sangre y musculatur­a, que bajo la epidermis se esconden y retumban las voces de los otros».

M’agrada escriure com m’agrada llegir, i a vegades l’un és més incòmode que l’altre. O al revés. Hi ha literatura i llibres vermells, com els de Sanz, Remedios Zafra, Martha Rosler o Eva Illouz; i n’hi ha molts, moltíssims, que són incolors però que no són transparen­ts. Aquests són els pitjors. I són els que més es venen, dels que més es parla i els que gaudeixen de més visibilita­t, perquè encaixen amb la lògica depredador­a i veloç del consum. Cultural, sí, però consum.

Quan dic que aquells llibres són vermells i aquests són incolors és, precisamen­t, pel que deia també Marta Sanz a la Biennal de Pensament passada: perquè són «llibres fàcilment digestius». I no és només pels ulls (no moltes pàgines, portades i campanyes comunicati­ves suggerents...), sinó per la ment (poca profundita­t, reflexions rosegades...). En aquests llibres no hi ressonen les veus dels altres, no s’hi referencie­n, no hi ha cos ni musculatur­a, hi ha egos romputs i calculador­es de beneficis. A mi, que m’agrada llegir i m’agrada escriure i tinc mala memòria, per recordar, necessit cos, múscul i fils d’on estirar. Jo ho trobo als meus llibres vermells particular­s, espero que vosaltres també tingueu els vostres i que no siguin incolors.

n

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain