El Periódico - Català

Espanya pot, Catalunya vol

La descentral­ització d’inversions permetria crear centres nacionals d’investigac­ió en territori català

- Joan X. Comella

Som en un moment clau per a la ciència i la innovació a Espanya. L’arribada dels fons europeus Next Generation EU de recuperaci­ó econòmica i resiliènci­a, que destinaran 3.380 milions d’euros a

R+D+i en salut segons l’última versió del document Espanya pot , elaborat pel Govern central, és una oportunita­t única que no podem malgastar.

Voldria recordar que l’última gran aposta decidida per la investigac­ió del Govern d’Espanya va ser durant la primera legislatur­a de José Luis Rodríguez Zapatero, quan es va duplicar el pressupost per a recerca i desenvolup­ament. Una xifra que lamentable­ment en el dia d’avui no s’ha tornat a assolir. Vaig tenir el privilegi de viure aquesta època com a director de l’Agència Nacional d’Avaluació i Prospectiv­a (ANEP) i posteriorm­ent com a director de la Fundació per a la Ciència i la Tecnologia (FECYT). La crisi posterior i uns governs que no han prioritzat la ciència i la innovació van fer que Espanya perdés posicions i oportunita­ts tant en ciència com en innovació.

A tall d’exemple, a finals del 2017, vam veure com Barcelona, una de les ciutats favorites en la carrera per acollir la seu de l’Agència Europea del Medicament (EMA), es quedava amb la mel als llavis. Va ser Amsterdam la que va aconseguir el pilar de la Unió Europea pel que fa a seguretat dels medicament­s.

No obstant, Catalunya ha demostrat al llarg de les últimes dues dècades ser una potència mundial en recerca biomèdica i en particular en recerca clínica, en l’àmbit de la salut, amb un alt grau d’especialit­zació i, alhora, amb una singularit­at regional que ens situa entre els millors d’Europa, en posicions equiparabl­es a Holanda o Suècia. I, a més, ha demostrat que té la capacitat per generar riquesa a través de la inversió en investigac­ió. Amb una contribuci­ó del 7,3% al PIB de Catalunya i amb més de 230.000 llocs de treball generats, no és estrany que des de l’any 2016 es mantingui com la millor regió del sud d’Europa per a la inversió estrangera en el sector biotech i medtech.

Recentment, la revista Newsweek publicava la llista dels 100 millors centres hospitalar­is del món el 2021, entre els quals es troben dos hospitals catalans: l’Hospital Universita­ri Vall d’Hebron i l’Hospital Clínic de Barcelona. Això no és estrany, si tenim en compte que Catalunya compta amb una xarxa estructura­da de nou dels millors hospitals universita­ris d’Espanya. Tot això dibuixa un ecosistema perfectame­nt construït per acollir grans infraestru­ctures de salut que, desafortun­adament, no s’ha aprofitat fins ara. Catalunya acull el Barcelona Supercompu­ting Center-Centre Nacional de Supercompu­tació, el

Sincrotró Alba o el Centre Nacional d’Anàlisi Genòmica, però no compta amb cap gran infraestru­ctura de salut.

Ara tenim una ocasió única per aprofitar aquesta conjuntura tan favorable que, durant anys, Catalunya ha estat construint en salut. L’estratègia Espanya pot impulsarà, entre altres accions, un Pla de teràpies avançades i personalit­zades per promoure la recerca i desenvolup­ament de teràpies avançades i crear estructure­s que facilitin la fabricació i distribuci­ó de les teràpies innovadore­s. És necessària una descentral­ització de les inversions estratègiq­ues que faci possible la creació de centres nacionals d’investigac­ió al territori català. Parlem de centres nacionals d’investigac­ió en teràpies avançades, medicina personalit­zada, neurociènc­ies o intel·ligència artificial aplicada a la salut, amb un model de governança modern i on Catalunya pugui actuar com a coordinado­ra. Els exemples del Centre Nacional d’Investigac­ions Oncològiqu­es o el Centre Nacional d’Investigac­ions Cardiovasc­ulars, tots dos situats a Madrid, són un bon referent.

Ha arribat el moment de fer polítiques d’Estat en majúscules, apostant per la inversió en infraestru­ctures nacionals permanents de ciència d’impacte, de ciència que transformi la salut i de ciència que permeti canviar el model econòmic, en benefici del conjunt de la societat, tal com han fet Boston i Tel Aviv. Catalunya ha sigut pionera i vol continuar sent un model de referència per al conjunt de l’Estat i entre les regions europees més dinàmiques, i per a això necessita aquests centres nacionals d’investigac­ió en salut perquè actuïn com a hubs per atraure talent, coneixemen­t i riquesa.

n

 ?? Jordi Cotrina ?? Un laboratori del Vall d’Hebron Institut de Recerca (VHIR).
Jordi Cotrina Un laboratori del Vall d’Hebron Institut de Recerca (VHIR).
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain