El Periódico - Català

70 milions per a la llei

- J. G. ALBALAT

«I ara, ¿com t’ajudo?» (I ara,¿ com t’ajudo?). Frase clara i concisa per a una guia que recull recomanaci­ons per als pares i mares davant la revelació de violència sexual d’un fill. Unes orientacio­ns recopilade­s en un manual per la psicòloga forense de la Conselleri­a de Justícia Montserrat Bravo Correa, i el seu company José Ramón Suárez López, que exerceixen la seva tasca als equips d’assessoram­ent tècnic penal de Barcelona i Lleida. Els consells sorgeixen de l’experiènci­a sobre com els familiars i l’entorn del menor viuen el descobrime­nt dels abusos sexuals. Els experts no només resolen les preguntes i ofereixen suggerimen­ts, sinó que també detallen els primers passos a seguir.

Els psicòlegs forenses que treballen en aquests serveis (a Catalunya passen per aquests equips 700 menors a l’any) són els que atenen els nens i adolescent­s i estan amb ells mentre declaren. Un dels seus objectius és aconseguir que els menors prestin testimoni en les millors condicions possibles i amb totes les garanties legals. L’objectiu és «preservar el record del nen i que estigui el mínim contaminat possible», afirma Bravo. És necessària la col·laboració de la família perquè el dia que el nen declari ho faci lliurement, amb les seves paraules i a la seva manera.

Humanitzar la situació

«Cap pare o mare està preparat per conèixer que un fill ha patit violència sexual», recalca la psicòloga forense, per la qual cosa es pretén acompanyar-los durant el procés judicial. És a dir, «humanitzar el pas dels menors per la justícia. Que tinguin un acolliment més càlid i no traumàtic. I, si és

La llei de protecció integral a la infància i l’adolescènc­ia davant la violència comptarà amb un finançamen­t de 70 milions d’euros, va anunciar ahir la ministra de Drets Socials, Ione Belarra. El Congrés dels Diputats va donar llum verda definitiva a la nova normativa, que endureix els abusos contra menors.

upossible, que declarin una vegada perquè iniciïn la recuperaci­ó i el tractament psicològic al més aviat possible, perquè ho necessiten», sosté Rosa María Aragonés, coordinado­ra de l’equip d’assessoram­ent de Barcelona.

Les recomanaci­ons són variades. D’entrada, aconsella als progenitor­s «mantenir la calma i el control de les emocions» i que «no facin gestos ni expression­s impulsives» que provoquin que el menor noti el seu estat i afecti al que vulgui explicar. Una altra: escoltar i recordar-li que poden comptar amb ells, sense qüestionar el que el nen relata. «No és el moment de pensar si has de creure el que diu o no», concreta.

«Fes que se senti bé per haverho explicat. Pots fer-li saber que t’ha agradat molt que hagi confiat en tu [...]. Apunta exactament què t’ha dit amb les mateixes paraules, sense canviar res. Això és millor que no ho facis al seu davant [...]. Mostra compressió i dona-li suport segons l’estat emocional que manifesti, sigui el que sigui. Deixa que plori si ho necessita i no rebutgis els seus sentiments», són altres consells.

No qüestionar el menor

N’hi ha altres de summa importànci­a, sobretot per al procés judicial. Els psicòlegs forenses apunten que s’ha d’escoltar el menor «sense completar les frases ni omplir els silencis», perquè aquesta actitud pot «distorsion­ar el record» del nen i «no l’ajuda». També és de molta utilitat «anomenar l’agressió i les parts del cos amb les paraules que faci servir, sense corregir-les ni canviar-les», i repetir els mateixos termes, no suavitzar-los ni agreujar-los. En cap cas s’ha de qüestionar el nen, ni exculpar l’agressor, ni traslladar-li aspectes negatius sobre ell.

Montserrat Bravo recorda una altra advertènci­a: «no s’ha d’informar el nen del que pot passar a les persones investigad­es». La guia, que estableix que sempre s’ha de presentar denúncia, serà distribuïd­a en diferents àmbits, entre ells el sanitari i l’educatiu.

n

 ?? Jordi Otix ?? Montserrat Bravo, psicòloga forense i coautora de la guia.
Jordi Otix Montserrat Bravo, psicòloga forense i coautora de la guia.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain