El Periódico - Català

Espanya avança en la igualtat de les persones discapacit­ades

El Congrés aprova una llei que liquida un sistema paternalis­ta i que és considerad­a una «revolució» pel moviment associatiu.

- PATRICIA MARTÍN

A partir d’ahir, accions quotidiane­s com anar al banc o firmar contractes i adoptar decisions vitals tan importants com on viure o tenir o no un fill canviaran substancia­lment per a les persones amb discapacit­at intel·lectual. El Congrés va aprovar definitiva­ment una reforma de la legislació civil i processal que desterra a Espanya el sistema paternalis­ta que ha implicat la incapacita­ció legal de més de 100.000 persones i el substituei­x per un model de suport que els permet tenir capacitat jurídica, en igualtat de condicions que la resta de la ciutadania.

La nova llei emana de la Convenció Internacio­nal sobre els Drets de les Persones amb Discapacit­at, que va ser ratificada per Espanya el 2008 i que proclama, a l’article 12, que les persones amb discapacit­at tenen plena capacitat jurídica i, per tant, poden decidir sobre les seves pròpies vides. Des d’aleshores, el col·lectiu ha estat lluitant perquè el canvi arribi a Espanya i s’acabi amb figures com la tutela o la pàtria potestat prorrogada, establerte­s al Codi Civil, i que són contràries a la Convenció.

Per fi, el nou model arriba al Butlletí Oficial de l’Estat (BOE), fet que suposa una «revolució i un canvi molt contundent», explica Carles Campuzano, director del col·lectiu català Dincat. També els grups al Congrés han reconegut la importànci­a de la nova norma. Així, han assenyalat que suposa un «avanç en igualtat» i implica construir una «Espanya més íntegra, que és aquella que no discrimina». La diputada popular María Jesús Moro destaca que el text «recull moltes voluntats i molta feina», mentre que el ministre socialista de Justícia, Juan Carlos Campo, assenyala que el col·lectiu de la discapacit­at ha aconseguit «una altra fórmula de fer política, la del consens».

Canvi de paradigma

Bàsicament, la llei canvia el paradigma basat en la percepció que les persones amb discapacit­at intellectu­al no poden prendre les seves pròpies decisions per un sistema que no anul·la la voluntat d’aquestes persones, sinó que, mitjançant un conjunt de recolzamen­ts, les ajuda a desenvolup­ar el seu projecte de vida. Per a això, es preveu un model de suport elàstic, que s’acomodi als àmbits d’autonomia de cada persona.

A més a més, la norma incorpora una altra de les reivindica­cions històrique­s del moviment associatiu, que és l’impediment que les entitats que presten els serveis d’atenció directa, com ara centres de dia o d’ocupació, puguin ser els que proveeixin els suports. No en poden ser jutge i part.

 ?? Javier Tormo / Efe ?? Protesta davant el Tribunal Constituci­onal, el febrer del 2017.
Javier Tormo / Efe Protesta davant el Tribunal Constituci­onal, el febrer del 2017.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain