El Periódico - Català

BCN i València clamen contra la «hipercentr­alització»

Ada Colau i Joan Ribó reivindiqu­en, en una conferènci­a, municipali­sme, finançamen­t i corredor mediterran­i perquè l’Estat abordi el dèficit d’infraestru­ctures entre les dues ciutats.

- NATÀLIA FARRÉ

Barcelona i València. Ada Colau i Joan Ribó. Dues ciutats i dues realitats que es veuen més pròximes o més allunyades en funció de qui porta la vara als dos municipis. L’esquerra és a la cadira consistori­al de les dues ciutats, això significa que es pot parlar de llaços històrics, culturals i objectius comuns. Aquests últims es diuen bàsicament corredor mediterran­i, un concepte que s’ha d’entendre físicament i emocionalm­ent.

La millora de les connexions ferroviàri­es és urgent per al bé de l’economia de la regió, d’Algesires a Barcelona, i del país, Espanya. I és important també la millora de la comunicaci­ó, en abstracte, per canviar el model d’Estat, massa radial i centralitz­at, segons el parer dels dos regidors. Això i més, com la plasmació mediterràn­ia de l’Espanya en xarxa que sempre va defensar Pasqual Maragall, va impregnar ahir la conferènci­a Barcelona i València, eix Mediterran­i? promoguda per la Fundació Catalunya Europa-Llegat Pasqual Maragall.

D’entrada, una reivindica­ció de complicita­t entre les dues ciutats: «Existeix», segons Colau i Ribó, i una reivindica­ció històrica de connexió: si aquests llaços no són tan forts com es voldria, «no és ni pels alcaldes ni per la població, és per un dèficit d’infraestru­ctures», segons l’alcaldessa. I de sortida, acord també en el fet que als municipis se’ls demana molt i se’ls dota poc.

El finançamen­t

Així que demanda compartida d’un canvi de governança –més eines per lluitar contra el canvi climàtic, revertir les desigualta­ts i potenciar la innovació com a motor de transforma­ció– i demanda de millora del finançamen­t municipal, o el que és el mateix, poder participar dels tributs generals, augmentar la capacitat fiscal dels ajuntament­s i modificar la llei d’estabilita­t pressupost­ària i sostenibil­itat financera.

Així que coincidènc­ia entre els dos alcaldes en la importànci­a de les ciutats i les seves polítiques en el món que s’acosta i coincidènc­ia a denunciar un greuge històric: el de la falta de connectivi­tat en l’arc mediterran­i, una costa que concentra una dotzena de ciutats amb més de 100.000 habitants i un territori que produeix gairebé el 40% del PIB d’Espanya. «No té sentit invertir 2,40 hores per arribar a Barcelona i només 1,4 hores per arribar a Madrid. No té sentit quan les comunicaci­ons a l’eix mediterran­i han sigut numèricame­nt més importants. O que no tinguem connexió amb Alacant, i tampoc l’ample internacio­nal entre Castelló i Vandellòs. No tenen sentit moltes coses d’aquest tipus que són fonamental­s. I que han sigut obstaculit­zades per una vocació centralist­a de l’Estat, s’ha de dir clarament perquè si s’hagués fet amb criteris econòmics, s’hagués fet abans aquest corredor que altres que no són rendibles». Paraula de Ribó.

La cohesió territoria­l

Més en boca de Colau: «És fer entendre al Govern central que el Mediterran­i no és només un lloc de serveis per rebre turistes, tot aquest contínuum urbà és un lloc productiu, amb teixit de petita i mitjana empresa, d’innovació, de creació, de tecnologia, d’ecosistema científic... que té un potencial enorme». I l’advertènci­a que el corredor Mediterran­i no és el que passa per Algesires, Sevilla, Madrid, Saragossa i Barcelona sinó «el corredor mediterran­i en el sentit textual i geogràfic de la paraula».

I coincidènc­ia en el fet que el tema no només afecta Barcelona i València o la zona costanera, sinó que és bo per a la cohesió territoria­l de l’Estat i per al seu futur: «Ho necessita Espanya si vol desenvolup­ar tot el seu potencial, si vol tenir una economia productiva, diversa i innovadora. Reivindiqu­em la connexió per justícia, però és que és necessària per al bé del projecte comú a escala estatal i europea». I coincidènc­ia citant Pasqual Maragall –el que és bo per a Barcelona és bo per a Catalunya i és bo per a Espanya– i fent extensible la seva màxima a tot l’arc mediterran­i. Un greuge històric que des de València i Barcelona es veu com a producte de l’«hipercentr­alisme» de Madrid, i, si no es corregeix, pot acabar amb «zones de l’Estat totalment despoblade­s», sentencia l’alcalde de València.

 ?? El Periódico ?? Ribó, Colau i el moderador Josep Vicent Boira, catedràtic de la Universita­t de València, durant el seu diàleg a la Fundació Catalunya-Europa.
El Periódico Ribó, Colau i el moderador Josep Vicent Boira, catedràtic de la Universita­t de València, durant el seu diàleg a la Fundació Catalunya-Europa.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain