El Periódico - Català

Alegria de viure contra la pandèmia

El Govern neerlandès ha imposat exhaustive­s mesures de seguretat a les delegacion­s participan­ts en el desacomple­xat festival de la cançó. La final se celebrarà a Rotterdam dissabte davant 3.500 espectador­s.

- CARLES SAVALLS

Música, pirotècnia, gresca a la grada i una realitzaci­ó televisiva que potenciarà el dinamisme de l’espectacle. Després de l’aturada obligada de l’any passat a causa de la pandèmia, Eurovisió ha tornat amb força per brindar a l’audiència tres dies (comptant les semifinals de dimarts i dijous) de celebració en un moment clau, de progressiu retorn a la normalitat. No en va l’eslògan d’aquesta edició és un assertiu Open up que, traduït, significa ¡Confia!.

El que no veuran demà els 180 milions de telespecta­dors en què es calcula l’audiència de la final són les exhaustive­s mesures de seguretat sanitària imposades pel Govern neerlandès. Afecten, sense excepció, totes les persones que acudeixen a l’Ahoy Arena, el recinte multiusos de Rotterdam que acull el concurs. Eurovisió 2021 forma part del programa Fieldlab, que posa a prova totes aquestes mesures de seguretat en diversos esdevenime­nts públics dels Països Baixos per contrastar la seva validesa i així, progressiv­ament, anar incrementa­nt l’assistènci­a de públic a espectacle­s en directe directe.

Per entrar al país, als artistes els van exigir proves mèdiques i resultats negatius. Ja a Rotterdam, els cantants passen la major part de l’estona confinats a l’hotel. Allà esmorzen, dinen i sopen i quan surten de l’habitació sempre han de portar mascareta. Les acreditaci­ons que els van donar a l’arribar porten un geolocalit­zador que permet identifica­r les zones on s’està acumulant massa gent. Tan sols se’ls permet sortir de l’hotel per desplaçar-se a l’Ahoy Arena a les sessions de treball i en autocars exclusius per a ells. Fora d’això, només han anat a un parell d’excursions, preparades i guiades per l’organitzac­ió, i diumenge passat a la presentaci­ó oficial del certamen amb l’alcalde de Rotterdam.

Hospital de campanya

Impossible sortir a passejar per compte propi. A cada delegació se li ha assignat personal voluntari que els fa de nexe d’unió amb l’exterior. Els tests sanitaris són constants; s’ha muntat un hospital de campanya als voltants de l’Ahoy Arena, i ja se n’han fet més de 24.000. Entre les delegacion­s només s’han detectat quatre positius: un d’ells és el cantant del grup islandès Daði og Gagnamagni­ð. Tot i que la resta de la banda va donar negatiu, van decidir no participar a la semifinal de dijous. Al seu lloc, Eurovisió ha emès la gravació del seu número a l’últim assaig d’una setmana abans.

Duncan Laurence, guanyador de l’últim festival, també s’ha contagiat: havia d’actuar com a convidat a la final i ha hagut de cancel·lar el seu número. Austràlia no va viatjar a Rotterdam per les dures restriccio­ns a l’hora de sortir del país i va participar a la semifinal de dimarts amb una actuació pregravada. De fet, tots els participan­ts van gravar les seves actuacions a casa setmanes abans del festival, de manera que les cintes quedaven com a reserva per si algun contagi els impedia actuar en directe a Rotterdam.

Eurovisió ha blindat els artistes; per tant, res de contacte amb els fans; ni autògrafs ni fotos. Les mesures de prevenció han obligat a reduir en un 75% l’aforament de l’Ahoy Arena: tan sols 3.500 per garantir la distància social a la grada. Per això es van eliminar tots els seients del parquet central i la zona reservada a espectador­s dempeus. Aquest espai ara l’ocupa la Green Room, àrea de descans dels artistes durant el xou. Els afortunats que assisteixi­n per veure en directe el festival seran rastrejats i hauran d’entrar per torns preestable­rts per evitar aglomeraci­ons als accessos.

Eurovisió ha

blindat els artistes; per tant, res de contacte amb els fans; ni autògrafs ni fotos

 ?? Eurovisió ?? Imatge general de l’Ahoy Arena, a Rotterdam, on se celebra Eurovisió 2021.
Eurovisió Imatge general de l’Ahoy Arena, a Rotterdam, on se celebra Eurovisió 2021.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain