El Periódico - Català

L’ajuntament promet al taxi més controls de VTC

La Urbana formarà millor els agents per perseguir xòfers infractors i el consistori diu que l’‘app’ pública de taxis inicia la tramitació.

- CARLOS MÁRQUEZ DANIEL

El taxi va tornar ahir al carrer (uns 800 vehicles, segons la Urbana) amb una nova marxa lenta i l’enèsima reunió amb autoritats que acaba amb promeses que el temps dirà, primer, si són paraules buides i, segon, si en cas de cristal·litzar no són més que l’origen de la següent mobilitzac­ió del gremi. Els taxistes van circular al ralentí des de la plaça d’Espanya fins a la de Sant Jaume, on es van veure amb representa­nts municipals. A la motxilla, dues reivindica­cions: més control dels vehicles amb llicència VTC (bàsicament, de Cabify) i més pressa a tirar endavant l’app pública del taxi promesa fa més d’un any.

Crida l’atenció com Uber ha desaparegu­t del debat. I no sembla una absència gratuïta. Com si el sector menystingu­és la companyia després d’aconseguir que escassíssi­ms taxistes s’acullin a l’app, que ja té tots els permisos però li falten els vehicles. Ara els focus estan més centrats en Cabify, empresa que explota llicències de lloguer de vehicle amb conductor (VTC) i que, segons Élite Taxi i la resta d’associacio­ns del sector, incompleix la regulació vigent.

El tinent d’alcalde de Seguretat, Albert Batlle, i la regidora de Mobilitat i presidenta de l’Institut Metropolit­à del Taxi (IMT), Rosa Alarcón, van rebre la comitiva de taxistes i van brandir un informe sobre les actuacions de la Guàrdia Urbana en matèria de control de VTC. Tito Álvarez, portaveu d’Élite, va fixar al final de la trobada que el 70% dels expedients acaben amb algun tipus de sanció. Però més enllà de les estadístiq­ues, els taxistes van exigir més control. Batlle els va prometre que es formarien els agents i que a partir de juliol s’intensific­arà la vigilància d’aquests vehicles negres. Les sancions més habituals són circular buits a la recerca de passatge o estacionar a la via pública a l’espera d’un servei.

Per al Mobile del 2022

Sobre l’aplicació única que ha de substituir la mà alçada, Álvarez va assegurar que el ple de l’Àrea Metropolit­ana de Barcelona n’aprovarà la contractac­ió la setmana que ve, cosa que inicia tot el tràmit perquè comenci la seva etapa fins que s’estreni, previsible­ment, per al Mobile del 2022. El taxi vol que permeti contractar serveis de preu tancat, però això pot generar problemes de competènci­a. Els límits legals de l’aplicació són, de fet, el principal maldecap. Al principi serviria per demanar un taxi però la resta de tràmits (elegir comerciali­tzadora o pagar) quedaria en terceres mans.

 ?? Laura Guerrero ?? La protesta de taxistes, ahir, avançant lents per la Gran Via.
Laura Guerrero La protesta de taxistes, ahir, avançant lents per la Gran Via.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain