El Periódico - Català

Restaurant­s i bars ja poden obrir fins a la mitjanit i ampliar l’aforament

El TSJC estima la petició del Gremi d’Hostaleria contra el decret del Govern i ordena que s’ampliï l’aforament de la restauraci­ó del 30% al 50%, entre altres mesures. La decisió es va començar a aplicar ahir mateix.

- ROSA MARI SANZ J. G. ALBALAT

Clatellada del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) al Procicat. Els bars i restaurant­s de Catalunya poden obrir des d’ahir fins a mitjanit. Així ho va ordenar l’alt tribunal català, que ha acceptat les mesures cautelars demanades pel Gremi d’Hostaleria, amb la qual cosa obliga que s’avancin les que la Generalita­t havia previst a partir de dilluns. Així, s’allarga el tancament de bars de 23.00 a 0.00 hores, s’amplia l’aforament de l’interior del 30% al 50%, es passa de sis a 10 comensals per taula, o a més si pertanyen a la mateixa unitat de convivènci­a i es restableix el consum en barra amb una separació interperso­nal d’1,5 metres. La resolució es va conèixer després que la Generalita­t anunciés algunes d’aquestes mesures per a dilluns.

Els magistrats afirmen que, per demanar les mesures cautelars, el gremi planteja arguments amb una possibilit­at de prosperar a la resolució final del plet que «no es pot descartar a priori» i posa com a exemple la vulneració dels drets fonamental­s a la feina i la llibertat d’empresa o «el caràcter desproporc­ionat i arbitrari de les mesures imposades» per la Generalita­t.

La interlocut­òria concreta que «el sector de l’hostaleria i la restauraci­ó fa mesos que està sotmès a unes restriccio­ns motivades» per la Covid que «han portat a la ruïna molts empresaris» i, així mateix, «a l’atur o, si més no, a un futur laboral tenebrós» dels seus treballado­rs. «Es tracta d’una situació d’agonia econòmica que s’ha estat arrossegan­t des de fa temps». Per tant, si quan es resolgui el fons de la qüestió s’accepta la tesi del gremi, potser arribaria «massa tard», encara més en un context en què les ajudes de l’Administra­ció han sigut molt limitades».

El tribunal reconeix que «la pandèmia encara no ha desaparegu­t», però admet que es donen «les condicions perquè la relaxació (cautelar) de les mesures impugnades es pugui acordar» sense que es «percebi un risc cert per a l’interès públic associat a la salut» dels ciutadans. Els jutges tenen en considerac­ió el reconeixem­ent per part de l’Administra­ció de la millora de la situació sanitària i hospitalàr­ia, la dinàmica ascendent de la vacunació o la problemàti­ca generada pel cessament del toc de queda».

Reunions de 10 persones

El Procicat també va anunciar que les reunions socials s’ampliaran de sis a 10 persones. La mesura s’aplicarà a partir de dilluns, com han explicat els consellers en funcions Alba Vergés i Miquel Sàmper a l’última roda de premsa com a titulars dels seus departamen­ts. Aquests canvis i la possibilit­at que a les taules hi podrà haver fins a sis comensals alhora se sumen als que es van anunciar la setmana passada i que estaran vigents a partir de dilluns, moment a partir del qual els bars podran obrir a les 6 del matí (fins ara només poden aixecar la persiana a partir de les 7.30).

També des del dia 24, com ja es

El conseller d’Interior, Miquel Sàmper, va anunciar ahir que de cara al cap de setmana s’incrementa­rà la presència d’agents antiavalot­s dels Mossos d’Esquadra per evitar les aglomeraci­ons i botellons que es van produir amb el canvi de restriccio­ns de la pandèmia. Sàmper va indicar que aquests agents faran tasques preventive­s i d’informació, i treballara­n en col·laboració amb la Guàrdia Urbana de Barcelona, ciutat on centraran les seves accions, ja que és aquí on més situacions incíviques s’han registrat fins ara.

Segons Sàmper, aquest segon cap de setmana sencer sense confinamen­t nocturn s’incrementa­rà la presència preventiva d’agents de les unitats Brimo i Arro dels Mossos d’Esquadra als principals punts estratègic­s de la capital catalana, així com en altres llocs de Catalunya susceptibl­es d’acollir botellons multitudin­aris, en un cap de setmana en què es preveuen nombroses sortides des de l’àrea metropolit­ana cap a destinacio­ns vacacional­s.

Els antiavalot­s es desplegara­n en zones de la capital catalana com les platges de Sant Miquel i Bogatell, i els passejos del Born i de Lluís Companys.

Aquests dos últims espais han sigut els últims que han concentrat, al llarg dels últims mesos, més persones participan­t en aquests botellons i aglomeraci­ons després del toc de queda. El cap de setmana passat, la Guàrdia Urbana va interposar més de 600 multes pels botellons i reunions multitudin­àries que es van produir en diferents llocs de la capital catalana. També es va desallotja­r més de 17.000 persones durant les nits de divendres, dissabte i diumenge.

A més, també es preveu la presència uniformada d’agents de seguretat ciutadana en diversos espais planificat­s, per informar els ciutadans de l’obligació de complir, també a la nit, les mesures sanitàries vigents per evitar la propagació del coronaviru­s.

El comissari portaveu dels Mossos d’Esquadra, Joan Carles Molinero, va destacar ahir que el dispositiu policial serà semblant al dels últims caps de setmana. Els agents es desplegara­n en els punts on han detectat una més gran aglomeraci­ó i concentrac­ió de persones a la nit.

Igualment, el dispositiu per evitar les grans aglomeraci­ons nocturnes durant el cap de setmana estarà acompanyat pel que s’ha dissenyat per a aquesta tarda i demà per la sortida viària amb motiu del pont de la segona Pasqua. El Servei Català de Trànsit (SCT) calcula que més de 524.000 vehicles abandonara­n l’àrea metropolit­ana.

n

 ?? Jordi Cotrina ?? Ambient nocturn a la terrassa d’un restaurant de Barcelona, la setmana passada.
Jordi Cotrina Ambient nocturn a la terrassa d’un restaurant de Barcelona, la setmana passada.
 ?? Manu Mitru ?? Intervenci­ó de la Urbana de Barcelona per dissoldre els participan­ts en un ‘botellon’, el cap de setmana passat, al passeig del Born.
Manu Mitru Intervenci­ó de la Urbana de Barcelona per dissoldre els participan­ts en un ‘botellon’, el cap de setmana passat, al passeig del Born.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain