El Periódico - Català

El Govern redobla els contactes a la UE i fa un altre avís a Rabat

- JUANMA ROMERO

Madrid

La pressió migratòria a Ceuta remet, però la crisi diplomàtic­a amb el Marroc de cap manera s’ha resolt. L’Executiu, no obstant, creu que un paper «clau» l’està jugant la pressió de la UE, els màxims responsabl­es de la qual van recolzar en bloc la postura espanyola des de dimarts. El missatge que està reiterant el Gabinet de Pedro Sánchez al Marroc és que no té al davant Espanya, sinó els seus socis europeus.

Espanya treballa amb les institucio­ns comunitàri­es i també de manera bilateral amb els estats membres. Exteriors, van indicar fonts del ministeri, està en estret contacte amb els tres països europeus que formen part actualment del Consell de Seguretat (Estònia, Noruega i Irlanda), a més de França, la posició de la qual tradiciona­lment ha sigut més pròxima a Rabat. Alhora, afegeixen des del Govern, s’està insistint a l’ONU perquè el secretari general, António Guterres, nomeni un enviat especial per al Sàhara –el càrrec està vacant des de maig del 2019, quan va dimitir l’alemany Horst Köhler– que sigui acceptat per totes les parts.

En suma, descriuen al Govern, s’està desplegant una «diplomàcia multinivel­l» per procurar una «normalitza­ció» de les relacions amb el Marroc. Però no hi ha data per concloure la crisi. És més, Rabat no afluixa la pressió: ahir, el ministre d’Exteriors del regne alauita, Nasser Burita, va avisar que l’ambaixador­a a Madrid, Karima Benyaich, «no tornarà [a Espanya] mentre duri la crisi, i la crisi durarà mentre continuï la seva veritable causa», que és l’entrada del líder del Front Polisario, Brahim Gali, en territori espanyol «en condicions indignes per a un Estat de dret», informa EFE.

També van arribar a Rabat dures paraules del Govern. «No acceptarem el més mínim xantatge ni qüestionam­ent de la integritat territoria­l», va assegurar la titular de Defensa, Margarita Robles.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain