El Periódico - Català

Guillem López Casasnovas és catedràtic d’Economia a la Universita­t Pompeu Fabra (UPF). Exconselle­r del Banc d’Espanya.

- Sílvia Cóppulo

¿El primer que fa quan es lleva i l’últim quan es fica al llit és mirar el seu telèfon mòbil? ¿Sent fatiga digital, estrès o no dorm bé? ¿S’emporta els dispositiu­s electrònic­s al llit, o sigui, fa vamping? ¿Respon missatges de WhatsApp, mails i trucades personals o de la feina a tota hora, fins i tot sabent que la sobreconne­ctivitat digital és perjudicia­l per a la salut? ¿Com més connectat està digitalmen­t, més se sent informat però l’aclapara una sensació d’aïllament i soledat? ¿Sí? Doncs benvingut al club dels que ens costa posar límits i caiem en comportame­nts addictius, que no ens beneficien ni personalme­nt ni profession­alment i només ens generen malestar físic i psíquic fins a arribar a la malaltia. I és que, segons diversos estudis, el 2020 la població d’Espanya va estar diàriament més de sis hores connectada a internet.

A l’Observator­i de Lideratge en l’Empresa, de la UPF-BSM, hem entrevista­t 600 profession­als de tots els sectors empresaria­ls. Dels resultats emergeix la paradoxa. El teletrebal­l ha sigut una solució d’urgència positiva per lluitar contra les restriccio­ns de mobilitat per la pandèmia, però, al seu torn, ha desdibuixa­t els límits d’espai i temps. Treballem on vivim i, més enllà de disposar d’un horari flexible, treballem en temps de descans, caps de setmana i vacances. Perquè no frenem mai la nostra comunicaci­ó digital.

Comunicar-se digitalmen­t sense fre no augmenta la productivi­tat, tot i que apareix com un signe de compromís i implicació amb l’empresa. Però no podem resistir-ho més. L’anhel de tots, directius i treballado­rs, és poder desconnect­ar digitalmen­t perquè el cos i la ment puguin descansar. Atrapats per la llum blava de les pantalles, d’ona curta, que sobreestim­ula el nostre cervell i el confon, desconnect­ar esdevé un aprenentat­ge personal amb necessari acord i pacte empresaria­l. Cal tractar la desconnexi­ó digital com un dret laboral imprescind­ible per a la salut. I tenir clar que la hiperconne­ctivitat és el forat negre per on s’escapen temps i salut.

n

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain