El Periódico - Català

¿Més guanys que pèrdues en temps de pandèmia?

-

Després d’un any i mig afectats per la Covid-19 han sorgit amb força valors comuns com la cura, la ductilitat, la humilitat, la veracitat, la interdepen­dència i la carnalitat. Profession­als de la salut ens expliquen el que ha sumat i restat en aquesta crisi

N. Bonet

SII MONOGRÀFIC­S i pensem en la pandèmia, segurament la paraula que ens ve abans a la ment és la de pèrdua i en molt pocs casos la de guany. En termes emocionals i ètics, el doctor en Filosofia i catedràtic de Teologia Francesc Torralba destaca, en canvi, els valors que sí que han aflorat de forma positiva durant aquest període incert que ens ha obligat a tots a recol·locar les nostres prioritats i la jerarquia d’allò que considerem essencial en les nostres vides. Francesc Torralba és també escriptor i forma part del Consell Assessor de la Fundació Mémora. En la III Jornada de reflexió sobre les nostres pèrdues com a part de la vida, el doctor Torralba apuntava que el que estem vivint és una crisi. Una paraula que significa transforma­ció i canvi. Davant de la dimensió física més evident que hem pogut veure en l’últim any i mig (UCIS plenes, gent plorant, cues de la fam), Torralba destaca també una dimensió subterràni­a, que és l’ètica i emocional: “és una crisi que ha esquinçat molta gent, ha generat emocions molt tòxiques com la culpa, la pena, l’angoixa o la desesperac­ió”. En la seva aportació a la jornada, el catedràtic va destacar que la pandèmia, “com en tota crisi, ha alterat profundame­nt la nostra piràmide de valors”.

EL FUTUR. ¿Però és just parlar únicament de pèrdues? Per a Torralba és clar que no. Però porta la pregunta un pas més enllà: els nous valors que ara prevalen, ¿sabrem mantenir-los al llarg del temps i de cara a futures crisis? Anem per parts. Per a Torralba el que queda clar és que han ressorgit amb força els valors de la cura, la interdepen­dència, la ductilitat, la veracitat, la humilitat i la carnalitat.

La cura d’un mateix, dels altres, de les institucio­ns, profession­als, del sistema de salut pública, dels serveis socials... “Hem experiment­at a títol individual i col·lectiu la nostra extraordin­ària fragilitat”, argumenta Torralba i això fa que es posin de manifest tots els mecanismes de prevenció: que ens rentem les mans i portem la mascareta, però també la cura d’un mateix, davant el nihilisme i la caiguda en el desànim.

D’aquesta manera, tant l’autocura (selfcaring) com la cura de l’altre han de quedar profundame­nt sedimentat­s perquè en el futur seguim tenint-los presents. “Passat aquest huracà espero que tinguem present que ens hem de cuidar nosaltres mateixos, cuidar els més vulnerable­s, el nostre sistema públic de salut”, conclou.

Vivim en un món en xarxa, interdepen­dent, en el qual tot és permeable, tot afecta a tot. I això ha posat de relleu el valor de la interdepen­dència: “El que fem aquí acaba afectant molt lluny”, ja sigui en l’àmbit ecològic, sanitari o econòmic. El professor Torralba insisteix que aquest és un aprenentat­ge que necessària­ment hem de sedimentar de cara al futur, haurem de poder prendre decisions col·lectives davant de noves crisis a fi que les generacion­s futures puguin viure en aquest planeta.

DAVANT L’IMPREVIST.“El futur pròxim no sabem com serà però ens demanarà molta ductilitat”, resumeix Torralba. Aquesta crisi ens ha posat en situacions impreviste­s. Però el catedràtic recorda que la rigidesa evolutivam­ent és la mort i la flexibilit­at és la supervivèn­cia. Durant la pandèmia hem experiment­at una mutació global però no tots hem actuat igual. Davant d’una possible mirada nostàlgica i paralitzad­ora, hi ha qui no s’ha aturat i ha aplicat la seva agilitat mental, adaptant-se i canviant les formes, com per exemple el procés de digitalitz­ació que ha fet passos de gegant.

També concedim més valor

b“Passat aquest huracà espero que tinguem present que ens hem de cuidar” b“Com tota crisi, ha alterat profundame­nt la nostra piràmide de valors”

 ??  ?? El contacte humà. Un valor a l’alça en pandèmia.
El contacte humà. Un valor a l’alça en pandèmia.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain