El Periódico - Català

ADN neandertal per combatre la Covid

- IRENE SAVIO

Restes de diversos homínids trobats a la cova italiana de Guaratti de San Felice del Circeo, a 80 quilòmetre­s de Roma, podrien ajudar a determinar per què unes persones es contagien més greument que altres: algunes no tenen símptomes i altres moren per la mateixa infecció.

El Ministeri de Cultura d’Itàlia va anunciar fa uns dies el descobrime­nt de nou homínids neandertal­s, l’espècie humana més pròxima a la nostra, a la cova Guattari de San Felice del Circeo, a uns 80 quilòmetre­s al sud de la capital italiana. Una troballa que ja seria notícia per si sola si no fos perquè, a més, això pot donar una important contribuci­ó als estudis en curs sobre el patrimoni genètic dels neandertal­s que es conserva en el nostre ADN i que alguns experts creuen que influeix en la resposta dels nostres sistemes immunològi­cs a certes malalties infecciose­s, com la Covid.

La investigac­ió va començar fa un mes i, segons ha pogut saber EL PERIÓDICO, en les pròximes setmanes els científics italians compten amb enviar noves mostres dels homínids acabats de trobar als laboratori­s de l’Institut Max Planck d’Alemanya que dirigeix Svante Pääbo, el biòleg suec que ja el 2009 va arribar a la conclusió que es van produir hibridacio­ns entre els Homo sapiens i els neandertal­s, abans que aquests últims desaparegu­essin fa 40.000 anys. Precisamen­t Pääbo, junt amb el seu col·lega Hugo Zeberg, ha realitzat dos dels estudis més prometedor­s sobre la relació entre el patrimoni genètic dels neandertal i la Covid. El primer, publicat al setembre passat a la revista Nature, afirma que algunes variants d’un haplotip (un grup de gens) presents al cromosoma 3 i associats amb infeccions més greus per Sars-CoV-2, són una herència dels neandertal­s. El segon, difós el març a la revista científica PNAS, afirma sorprenent­ment que un altre haplotip gairebé idèntic als d’origen neandertal, aquesta vegada del cromosoma 12, és el que estaria vinculat a menors riscos de complicaci­ons greus per l’activació uns enzims útils al sistema immunològi­c en cas de contagi per virus amb la molècula ARN (RNA en anglès).

Noves mostres

«Aviat enviarem mostres de dents i d’ossos del peu de dos dels nou individus neandertal­s que hem trobat a la cova de Guattari, als laboratori­s del doctor Pääbo, per intentar extreure’n l’ADN a través de diferents tècniques», va confirmar Mauro Rubini, director del departamen­t d’Antropolog­ia de Béns Culturals per a les províncies de Frosinone i Llatina (el Laci). «Es tracta de mostres que es trobaven allunyades de l’aigua present a la cova, una cosa important, ja que l’aigua és un element que no facilita l’extracció de l’ADN», va afegir.

El potencial èxit de la col·laboració s’obre a fascinants noves àrees d’investigac­ió. I la premissa és esperançad­ora, ja que Vinjija

33.19, en la qual Pääbo i Zeberg van detectar els gens amb risc del cromosoma 3, és una neandertal que va ser trobada fa anys a Croàcia, a una distància relativame­nt curta de la cova Guattari d’Itàlia. Això se suma al fet que els individus trobats a Itàlia són vuit subjectes que van viure fa entre 50.000 i 68.000 anys, i un altre que era allà fa uns 100.000 i 120.000. A més, el descobrime­nt arriba després que l’últim any diversos equips de científics a tot el món enfoquessi­n els seus estudis a establir un nexe entre la SARS-CoV-2 i el patrimoni genètic que hem heretat, com un dels factors que podrien explicar per què algunes persones són pràcticame­nt asimptomàt­iques i d’altres arriben fins i tot a morir. Un exemple en aquest sentit ha sigut una investigac­ió de l’Institut de Ciència i Tecnologia d’Okinawa (Japó) que, juntament amb el Max Planck, va arribar a la conclusió que gens del cromosoma 12 reduirien el risc d’un contagi greu en un 22%. D’altres han assenyalat abans que tots els individus sense ancestres africans posseeixen al voltant d’un 2% de l’ADN neandertal.

Gran jaciment neandertal

Els estudis han suscitat interès, per descomptat, també per les aplicacion­s pràctiques que podrien tenir, com destaca l’antropòlog­a forense Lorenza Coppola Bove, de la Universita­t Pontifícia de Comillas i autora d’un article sobre el tema a The Conversati­on. «Segons els investigad­ors, en el futur, aquests estudis podrien portar a identifica­ció primerenca de les persones més susceptibl­es a les infeccions més greus», ha detallat Coppola Bove a aquest diari. Els neandertal­s

El 2009 es va concloure que es van produir hibridacio­ns entre els ‘Homo sapiens’ i els neandertal­s

Vuit dels nou subjectes trobats van viure al lloc fa entre 50.000 i 68.0000 anys

«Els estudis podrien portar a la identifica­ció primerenca de les infeccions més greus»

«continuen tenint un impacte biològic en la fisiologia humana actual a través de les seves contribuci­ons genètiques», van recordar, per la seva banda, Pääbo i Zeberg al presentar les seves investigac­ions.

En realitat, més de 80 anys després que la cova Guattari fos descoberta per casualitat el 1939, l’antropòleg Rubini es complau a pensar en totes les respostes que encara podria donar aquest lloc. «És el jaciment de neandertal­s més gran trobat mai a Itàlia», remarca. Per això els investigad­ors esperen que la nova troballa donarà llum sobre més misteris, començant per més informacio­ns sobre els costums i manera de viure dels neandertal­s i sobre com es va poblar Itàlia. De moment, una primera anàlisi de la tosca dental ha revelat que els individus que es trobaven en aquest lloc no eren únicament carnívors, sinó que també menjaven vegetals, cosa que confirma alguns estudis previs que van arribar a la mateixa conclusió.

 ?? EPC ?? Treballs d’excavació a la gruta italiana de Guattari.
EPC Treballs d’excavació a la gruta italiana de Guattari.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain