El Periódico - Català

Menys trompetes i més ‘autotune’

El triple concert de trap a l’Estadi Olímpic (Cruïlla XXS), amb 31FAM, Flashy Ice Cream i Pawn Gang, escenifica l’auge de la música urbana després de deu anys de domini de la música festiva en l’escena catalana.

- JORDI BIANCIOTTO

sortir, i una altra de més tranquil·la i pensativa», amb què el grup demostra que «en el reggaeton es pot parlar de la vida, no només d’amor». Tot i que l’etiqueta del trap ha fet fortuna («com la de l’indie en altres temps», apunta López), 31FAM s’identifica amb la música urbana en un sentit ampli. No «ens tanquem al que vingui, com si és un tango», aventura Bandam. Aquest esperit l’apliquen a altres camps, com el lingüístic, ja que català i castellà conviuen en el seu repertori, fins i tot en una mateixa cançó, i l’anglès es cola en la veu de Joey C. (Joel Cosp), de mare escocesa. «Cadascú utilitza la llengua amb què se sent millor, i perquè no en sabem més... No

ens posem límits».

Entre dos mons

Dues de les seves cançons, Sincero i Valentina, s’acosten als 10 milions de reproducci­ons a Spotify, després que totes dues es propaguess­in temps enrere a Musically, l’app que es va convertir en TikTok. «Però mai penses que arribaràs a aquestes xifres», medita Bandam, que veu la seva música tan undergroun­d com mainstream. «Crec que som les dues coses. Al final, fem cançons en què expressem les nostres vivències, i hem ajudat que aparegui tota una escena molt maca a Catalunya, que va pujant cada dia».

Txarango es dissol i el cànon festiu ja no és el que era: l’electrònic­a campa a les produccion­s d’Oques Grasses, «i La Sra. Tomasa o Zoo barregen trompetes amb rap o autotune», afina Albert López. La joventut del públic de 31FAM («des dels 12-13 anys fins als vint-i-escaig») suggereix moviments de fons. I els adults, que no s’amoïnin. «Els pares van als concerts a acompanyar els seus fills, i ja s’estan acostumant a aquests sons», afegeix.

n

 ?? Picap ?? Sneaky Flex i Giancana, vocalistes de Flashy Ice Cream.
Picap Sneaky Flex i Giancana, vocalistes de Flashy Ice Cream.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain