El Periódico - Català

Les claveguere­s de Barcelona estan en risc de col·lapse

Diversos trams privats del claveguera­m no es netegen des de fa dècades. Si no s’aborda el problema de soca-rel, la despesa pública i les conseqüènc­ies mediambien­tals poden ser fatals.

- SAMUEL MIÑARRO GONZALO MORALES EMMA SKANTZ

Nou de cada deu catalans resideixen a la conca interna de Catalunya, formada principalm­ent per Girona, Barcelona i Tarragona. En aquesta zona es concentren tan sols el 40% dels recursos hidrològic­s de tot el territori, cosa que provoca seriosos problemes en els processos de proveïment i tractament d’aquestes aigües.

«Les masses d’aigua estan molt tensades perquè en tenim poca i a més està sotmesa a una forta pressió antròpica», explica Montserrat Alomà, directora de comunicaci­ó de l’Agència Catalana de l’Aigua, empresa pública encarregad­a de la gestió i sanejament de l’aigua. Per l’experta, existeix un problema de sobreexplo­tació i contaminac­ió: aproximada­ment «un 45% de les aigües de Catalunya no compleixen encara els requisits de qualitat que assenyala la directiva marc de l’aigua», afirma.

Segons l’AMB, a l’àrea metropolit­ana de Barcelona hi ha més de 3.000 quilòmetre­s de col·lectors que transporte­n diàriament 900.000 metres cúbics d’aigües residuals. Aquesta xarxa està preparada per conduir aquestes aigües cap a les depuradore­s i altres instal·lacions de sanejament, però no per transporta­r els rebutjos no biodegrada­bles que ciutadans i empreses aboquen pels seus desaigües.

Els claveguero­ns particular­s

«On més incidèncie­s es produeixen és en el que es coneix com a claveguero­ns particular­s, que és la connexió de l’edifici a la claveguera municipal», afirma Josep Garriga, cap del servei d’inspecció i neteja de Barcelona Cicle de l’Aigua, empresa pública encarregad­a del mantenimen­t del sistema de claveguera­m. «Molta gent pensa que aquesta canalitzac­ió, per estar a la via pública, és propietat i responsabi­litat de l’ajuntament. Però l’ordenança municipal deixa clar que el mantenimen­t i la reparació d’aquests conductes és responsabi­litat de la comunitat de propietari­s», afirma. No obstant, tot i que així es recull a l’article 52-32 de l’ordenança general del medi ambient urbà de Barcelona, no només existeixen comunitats que no estan realitzant el mantenimen­t recomanat d’una vegada a l’any, sinó que hi ha claveguero­ns que no s’han netejat des de fa dècades. El mantenimen­t d’aquests trams és una de les especialit­ats de Multiserve­is Joannet SL, que recomanen realitzar-los cada quatre mesos. Teo Ballestero­s, el seu director de serveis, afirma que són treballs «molt eficaços, que faciliten desguassar correctame­nt i eviten les aglomeraci­ons de residus sòlids com les tovallolet­es».

«Estar allà a baix 20 minuts és com estar vuit hores en qualsevol espai confinat, perquè hi ha grans índexs de metà acumulats», explica l’expert.

Grasses i tovallolet­es

Segons la Fundació Biodiversi­tat, dos terços de l’oli utilitzat acaba a les claveguere­s, malgrat que existeix l’obligatori­etat de portar-lo als punts verds dels municipis. Segons Garriga, «la unió química dels greixos i olis amb els detergents, l’aigua i l’efecte estructura­l de les tovallolet­es, genera unes plaques de greix solidifica­t» que poden causar seriosos problemes en el claveguera­m.

L’impacte de l’hostaleria també és molt notori, una cosa que es va constatar durant el confinamen­t a Barcelona: «Es va notar una important baixada del tipus de residu quant a greixos relacionat­s amb l’activitat de restauraci­ó», explica Garriga. Per això és important que les empreses d’hostaleria realitzin una correcta gestió dels seus residus. Els negocis que tenen el seu dipòsit d’aigües residuals per sota de l’altura del claveguera­m públic han de comptar amb un sistema de bombes que condueixi aquests residus cap a les vies generals.

Ballestero­s explica que el correcte mantenimen­t d’aquestes instal·lacions és clau: «Els usuaris, lamentable­ment, no en fan un ús responsabl­e. S’ha de vigilar de prop el sistema perquè les tovallolet­es higiènique­s, en gran manera, i altres elements d’impossible dissolució no facin malbé les electrobom­bes instal·lades». David Márquez, operari de neteja i company de Ballestero­s, comparteix la mateixa opinió. Ell ha vist de tot: «En un baixant de vàter vam trobar un fèmur de pota de pernil», confessa.

No obstant, Garriga considera que no s’ha d’atacar el sector de la restauraci­ó. «Tothom que estigui connectat a la xarxa de sanejament ha de complir la normativa», conclou el tècnic.

 ?? Ricard Cugat ?? Obres de millora del claveguera­m del Raval, a Barcelona, el desembre del 2017.
Ricard Cugat Obres de millora del claveguera­m del Raval, a Barcelona, el desembre del 2017.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain