El Periódico - Català

Les Rambles, en plural

El projecte s’arremanga i, amb tacte, deixa una porta oberta a rectificac­ions i millores

- ALEJANDRO GIMÉNEZ IMIRIZALDU Arquitecte per l’ETSAB, professor d’Urbanisme de la UPC i investigad­or del Laboratori d’Urbanisme de Barcelona

Ahir, 3 d’octubre, van entrar les màquines per transforma­r les Rambles. Se’ns haurien de posar els pèls del clatell de punta davant una obra de tal dimensió, posició i calat. Com oblidar el lífting del passeig de Gràcia i aquesta injecció de bòtox que va paralitzar la unió dels tramvies per la Diagonal. El document executiu presentat dimarts apunta altres maneres, començant pel nom de la proposta guanyadora del concurs internacio­nal: les Rambles. Un plural inclusiu que assumeix la complexita­t, llegeix per trams i episodis, analitza conflictes i potencials, i dona empara a moltes veus. A les nostres Rambles no sobra ningú. El projecte s’arremanga: mobilitat, infraestru­ctures, activitat, verd, il·luminació, terrasses, estàtues humanes... del més general al més particular, i, amb tacte, deixa una porta oberta a rectificac­ions i millores. Destaca la voluntat d’ordenar quioscos, castigats amb la incertesa, d’una banda (tot i que alguns desborden matusseram­ent pels dos). També la disposició asimètrica, que reserva espai per a transport públic i bicis, afluixa escocells i inclou mobiliari inclusiu.

La forma tangible de l’urbà podria eclipsar uns fons que acompanyen i sostenen la proposta. La construcci­ó d’un cos cultural articulat entorn de l’eix promet. Formidable l’emissora de ràdio en directe. Difícil l’objectiu d’un comerç autòcton, però la protecció d’alguns locals és un esforç valuós. També hi voldríem més veïns. Un govern municipal, per voluntarió­s que es posi, ho té cru: són 18 esforçats regidors contra el capitalism­e global. Felicitem-nos pels APROP, allotjamen­ts de proximitat construïts en sis mesos a 70 metres del pla del Teatre, finalistes del FAD i Premi Europeu Bauhaus. Un altre món és possible.

Les Rambles donen nom als trams d’un riu que discorre des de la font de Canaletes fins al delta de Santa Mònica. No van néixer avinguda. Fixin-se com esglésies i palaus es posen de costat o s’aparten. Els arbres i les voreres arriben després de la desamortit­zació i la demolició de convents, però és el primer ferrocarri­l metropolit­à de la ciutat el que les converteix en columna vertebral. Rambla ve de l’àrab ramlah, sorral, riera. En el seu curs final s’arramben les següents funcions: Comandànci­a de Marina, Capitania General, Govern Militar, Sector Naval, Sector Aeri, Subdelegac­ió del Ministeri de Defensa i Institut Social de les Forces Armades. A més de l’antiga Foneria de Canons i les Drassanes Reials.

L’enginyeria militar va fer possibles grans construcci­ons sobre terreny guanyat al mar. Avui segresten el cabal cívic de la nostra més insigne artèria. Les seves plantes baixes són cegues. Les seves portes es blinden a la ciutadania i el seu pes simbòlic carrega sobre la base de l’espina dorsal de Barcelona. Potser aquest còccix, aquests volums considerab­les, admetrien cintura, funcions i transparèn­cies més considerad­es amb els veïns i visitants de la nostra ciutat.

El projecte assumeix la complexita­t i dona empara a moltes veus

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain