El Periódico - Català

Un excàrrec dels Mossos denuncia que va ser castigat a l’investigar Buch

▶ L’intendent Rodríguez assegura que el van destituir per protegir de les ingerèncie­s polítiques unes indagacion­s per corrupció contra l’exconselle­r

- GUILLEM SÁNCHEZ

L’intendent dels Mossos d’Esquadra Toni Rodríguez va presentar una demanda al maig contra la Conselleri­a d’Interior en què denuncia que va ser destituït com a responsabl­e de la Comissaria General d’Investigac­ió Criminal (CGIC) per protegir de les ingerèncie­s polítiques les investigac­ions de corrupció que afectaven l’exconselle­r d’Interior Miquel Buch o l’expresiden­ta del Parlament Laura Borràs. El cas de Buch, cap polític dels Mossos i que ara s’enfronta a una petició de sis anys de presó, va ser el que va desencaden­ar més friccions entre Rodríguez i l’actual número dos de la policia catalana, Eduard Sallent, a qui en la demanda s’acusa de sol·licitar informació d’una investigac­ió judicialit­zada.

La demanda, a què ha tingut accés EL PERIÓDICO i que va avançar El País, s’haurà de resoldre per la via administra­tiva. En el text s’argumenta que no hi va haver cap altra motivació que l’anterior per apartar Rodríguez el desembre del 2021 d’un càrrec que ostentava des de l’abril del 2021 perquè, es raona, havia obtingut la màxima valoració en l’acomplimen­t d’aquesta plaça i en les anteriors etapes com a número dos de la CGIC o al capdavant de la

Divisió d’Investigac­ió Criminal (DIC). I, després de deixar constància que la seva destitució no va ser degudament motivada i que se’l va enviar a un destí –com a cap de la comissaria de Rubí– que correspon a un rang inferior al d’intendent–, se sol·licita la seva restitució al capdavant de la CGIC.

A principis del 2019, la fiscalia va encarregar als Mossos investigar si el llavors conseller d’Interior, Miquel Buch, havia prevaricat al crear per a un sergent un càrrec d’assessor personal del departamen­t que, en el fons, el que li permetia era disposar d’un sou sense la necessitat de treballar de policia i poder així exercir d’escorta de Carles Puigdemont a Bèlgica. La petició no era delicada únicament perquè Buch era el cap polític dels Mossos, sinó també perquè el sergent era parent de Miquel Esquius, el llavors comissari en cap dels Mossos. Esquius va donar ordre que s’investigué­s a fons.

El març del 2019, Rafel Comes, a càrrec de la Comissaria Superior de Coordinaci­ó Central (Csucot), va transmetre aquesta ordre a l’intendent Rodríguez, llavors al capdavant de la DIC. Segons la demanda presentada contra el departamen­t, Comes va nomenar Rodríguez instructor d’aquelles denúncies i, a més, el va habilitar per utilitzar els recursos que es consideres­sin necessaris. Comes també va designar

Rodríguez interlocut­or únic amb la fiscalia i li va prohibir comunicar als seus superiors l’estat o desenvolup­ament de la investigac­ió.

El juny del 2019, tres mesos després de l’inici d’una investigac­ió dels Mossos que l’afectava directamen­t, Buch va canviar el cap dels Mossos: Esquius va ser rellevat per Eduard Sallent, un intendent que havia ascendit a comissari aquell mateix dia. La decisió va generar malestar al cos, ja que Esquius només feia deu mesos que estava al timó dels Mossos. No van ser pocs els comandamen­ts que aquell dia van criticar l’elecció de Sallent, que descrivien com a pròxim a l’òrbita de l’antiga convergènc­ia, de moviment polític.

La topada amb Sallent

La demanda de Rodríguez contra Interior afirma que pocs mesos després d’haver aconseguit el control del cos, Sallent va plantejar al cap directe de Rodríguez la seva destitució. Però Comes –que la tardor del 2019 havia passat de la Csuco a la CGIC– va desatendre aquesta petició al considerar que no hi havia motiu.

El que va precedir la petició de destitució de Rodríguez per part de Sallent va ser que, segons la denúncia, el mateix Sallent havia demanat una còpia de les diligèncie­s de la investigac­ió a Buch. Una petició que Rodríguez, que mentre governava Esquius havia rebut l’ordre contrària –prohibició d’informar– , va rebutjar complir. La desobedièn­cia de Rodríguez va generar «tensió» en la cúpula, remarca la denúncia. Però Sallent, finalment, per vies «desconegud­es» per Rodríguez, va obtenir aquella còpia de les diligèncie­s. La situació entre Sallent i Rodríguez, després d’aquell incident, va empitjorar i, al parer del segon, es va deure a accions del primer que van dificultar «seriosamen­t» investigac­ions com les que afectaven Buch o Borràs.

 ?? Fernando Villar / Efe ?? L’intendent dels Mossos Toni Rodríguez, en una roda de premsa el juliol del 2018.
Fernando Villar / Efe L’intendent dels Mossos Toni Rodríguez, en una roda de premsa el juliol del 2018.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain