El Periódico - Català

El judici dels Pujol va per llarg

L’Audiència Nacional encara no ha elevat a la Sala Penal el procedimen­t, cosa que complica que el procés se celebri el 2023. La defensa encara està expurgant la causa per apartar referèncie­s personals alienes.

- ÁNGELES VÁZQUEZ

El judici del cas Pujol s’està endarrerin­t i no es preveu que se celebri el 2023 ni potser el 2024, però no pels problemes organitzat­ius que pugui tenir l’Audiència Nacional per assenyalar vistes, pel qual es dona preferènci­a a les causes amb pres i que l’obliga a utilitzar determinad­es sales en funció del nombre d’acusats i advocats. Fonts jurídiques assenyalen a EL PERIÓDICO que el motiu és, en bona mesura, el temps que està trigant la defensa de la família a expurgar la causa per apartar tota referència personal aliena al procedimen­t.

El jutge de l’Audiència Nacional Santiago Pedraz va dictar la interlocut­òria d’obertura de judici oral el juny de l’any passat, una vegada que la Fiscalia Anticorrup­ció va formalitza­r la seva acusació contra l’expresiden­t de la Generalita­t Jordi Pujol i els seus set fills. La dona de l’excap del Govern, Marta Ferrusola, va quedar fora del procedimen­t per demència sobrevingu­da a petició de la defensa. Una opció que podria acabar sent aplicada al mateix Jordi Pujol, si la recuperaci­ó de l’ictus que va patir fa unes setmanes no resulta tan bona com s’espera o el seu estat de salut es complica d’una altra manera atesa la seva avançada edat.

Anticorrup­ció va presentar la seva sol·licitud de penes el maig de l’any passat, després que la Sala Penal ratifiqués la interlocut­òria de l’anterior instructor del cas, José de la Mata, qui el juliol del 2020 va proposar jutjar tota la família per formar una organitzac­ió criminal que, aprofitant la seva posició privilegia­da d’ascendènci­a en la vida política, social i econòmica catalana durant dècades, va acumular un patrimoni desmesurat directamen­t relacionat amb activitats corruptes.

Part d’aquestes, va precisar el jutge, van coincidir en el temps amb l’etapa de president de la Generalita­t de Pujol (1980 i 2003).

El jutge va concloure que la família Pujol, amb l’ajuda de 18 persones més –com Mercè Gironès, exdona de Jordi Pujol Ferrusola, i els empresaris Luis Delso, Carlos Sumarroca Coixet i Carlos Sumarroca Claverol–, va poder cometre delictes d’organitzac­ió criminal o associació il·lícita, blanqueig de capitals, contra la Hisenda Pública i falsedat documental.

Un dret de la defensa

La defensa va presentar el seu escrit per respondre a les acusacions fa un any. En aquest sosté que «no existeix un sol ingrés en el patrimoni» familiar «que tingui relació causal amb un abusiu i il·legítim exercici de la seva autoritat i potestats públiques». Amb l’herència del pare mira de neutralitz­ar les acusacions d’Anticorrup­ció, Podem i Grand Tibidabo. L’Advocacia de l’Estat no acusa l’expresiden­t.

Pedraz va intentar que la defensa abreugés el tràmit de l’expurgació donant-li un termini, però la Sala Penal li va assenyalar que és un dret de la defensa i ha d’esperar que respongui al requerimen­t. Només quan ho faci, el procedimen­t s’elevarà a l’esmentada sala per ser per fi jutjat.

 ?? Albert Bertran ?? L’expresiden­t Jordi Pujol i la seva dona, Marta Ferrusola, a finals del 2018.
Albert Bertran L’expresiden­t Jordi Pujol i la seva dona, Marta Ferrusola, a finals del 2018.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain