El Periódico - Català

Calviño rebaixa al 2,1% la previsió de creixement per a l’any que ve

▶ L’estimació del Govern per al 2023 es retalla un total de sis dècimes i s’eleva la d'aquest exercici

- SILVIA MARTINEZ

L’economia espanyola creixerà un 4,4% el 2022 i un 2,1% el 2023, una desena per sobre i sis dècimes per sota, respectiva­ment, del 4,3% i 2,7% anticipat anteriorme­nt pel Govern. Són els nous càlculs amb què treballa l’Executiu de Pedro Sánchez per a l’elaboració del projecte de Pressupost­os del 2023, segons va confirmar ahir la vicepresid­enta primera del Govern, Nadia Calviño, a la seva arribada a la reunió de l’Eurogrup que se celebra a Luxemburg. La responsabl­e d’Economia no descarta fins i tot que la revisió a l’alça en relació amb el 2022 pugui ser fins i tot més gran i tot i que empitjora en més de mig punt la previsió per a l’exercici vinent, fins al 2,1%, el departamen­t de Calviño remarca que l’economia espanyola creixerà per sobre de la mitjana de la zona euro.

«Estem en un context de creixement fort. L’economia espanyola va registrar l’any passat una recuperaci­ó molt forta, amb un creixement del PIB del 5,5%, i aquest any tots els indicadors apunten a un creixement encara més fort del que prevèiem, a l’entorn del 4,4%, en línia amb la d’altres organismes internacio­nals» com l’OCDE, va explicar Calviño, que considera la nova estimació com una «previsió prudent» ja que les dades i indicadors disponible­s fins al setembre apunten que «la revisió a l’alça» aquest any podria ser «més gran».

Estimació «prudent»

Quant a la previsió per al 2023, el Govern treballa en la preparació dels Pressupost­os Generals de l’Estat per a l’any vinent sobre una previsió de creixement del 2,1%, una dada que segons va recordar Calviño estaria per sobre de la previsió d’altres economies importants de l’entorn i de la mitjana de la Unió Europea i l’Eurozona. Segons la vicepresid­enta, es tracta també d’una estimació «prudent». La titular d’Assumptes Econòmics va justificar la revisió basant-se en dades de l’«activitat econòmica, els ingressos fiscals, l’evolució del mercat de treball i de la inversió». El Govern també opta per la «prudència» en les seves previsions d’ingressos fiscals incorporad­es al projecte de Pressupost per a l’any 2023.

«Estem donant els últims retocs i espero que ben aviat puguem tenir aquest projecte de Pressupost­os Generals de l’Estat per al 2023 que efectivame­nt seran la base del pla pressupost­ari que enviarem a Brussel·les», diu un esborrany pressupost­ari que tots els estats membre estan obligats a enviar a mitjans de mes en el marc de la coordinaci­ó de les polítiques pressupost­àries.

En aquest sentit, Calviño va explicar que la política pressupost­ària d’Espanya es basa en tres principis: prudència, responsabi­litat fiscal i justícia social. «Volem continuar recolzant els ciutadans espanyols, continuar esmorteint l’impacte negatiu de la inflació generada per la guerra a les fronteres d’Europa i alhora continuar amb la reducció del dèficit i el deute públic, i complir els compromiso­s de la consolidac­ió fiscal».

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain