El Periódico - Català

Credit Suisse tremola a la borsa pels dubtes sobre la seva solvència

- EL PERIÓDICO

Els dubtes sobre la seva solvència amenacen Credit Suisse. Les accions del banc suís van obrir ahir amb una fortíssima caiguda de gairebé un 12%, que s’afegeix al daltabaix del 55% que acumulen des de començamen­ts d’any. Si bé posteriorm­ent va anar moderant el (0,93% al tancament de la borsa), els títols continuen movent-se en zona de mínims històrics. A més, el preu de les asseguranc­es en cas d’impagament del seu deute (CDS) han arribat a assolir el seu nivell més alt, superior al que van registrar en el pitjor de la Gran Crisi Financera o en els primers compassos de l’esclat de la pandèmia de la covid.

L’entitat acumula tres trimestres en pèrdues i uns números vermells de més de 1.900 milions d’euros entre el gener i el juny, llastada per l’increment de les provisions per fer front a possibles condemnes. El banc, així, s’ha vist implicat en diversos escàndols els últims anys, com un cas d’espionatge als seus propis directius el 2019 (que va costar el càrrec al llavors conseller delegat, Tidjane Thiam) o una investigac­ió l’any passat al Regne Unit i els Estats Units per un escàndol a Moçambic d’uns bons que es van utilitzar per a suborns.

A més, Credit Suisse va haver de reconèixer a principis del 2021 unes pèrdues de més de 5.000 milions d’euros per la caiguda del fons nord-americà Archegos, així com més de 1.600 milions per la fallida de Greensill Capital, que el van obligar a retallar el dividend. Per si no fos prou, el seu president, el portuguès Antonio Horta-Osorio (ex primer executiu de Santander UK i Lloyds), va haver de dimitir al gener, menys d’un any després d’arribar al càrrec, després de revelar-se que s’havia saltat la quarantena imposada pel coronaviru­s. L’entitat –fundada el 1856 a Zuric, segon banc suís més gran darrere d’UBS i un dels més grans d’Europa– està especialit­zada en banca d’inversió i privada, i compta amb més de 51.000 empleats.

 ?? Julien Warnand / Efe ?? Christine Lagarde saluda Nadia Calviño, ahir a Luxemburg.
Julien Warnand / Efe Christine Lagarde saluda Nadia Calviño, ahir a Luxemburg.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain