El Periódico - Català

L’Eurogrup evita censurar el gran pla d’ajudes d’Alemanya

▶ França va alertar del risc per al mercat únic de la injecció de 200.000 milions

- SILVIA MARTINEZ

El bazuca de 200.000 milions d’euros en ajudes públiques anunciat dijous per Alemanya per rebaixar la factura energètica de llars i empreses el 2023 i el 2024 ha caigut com una galleda d’aigua freda entre alguns socis de l’Eurogrup com França, que van alertar ahir del risc de «fragmentac­ió» del mercat únic davant la possibilit­at que un blindatge tan gran acabi distorsion­ant la competènci­a. No obstant, Berlín va llançar un missatge de calma, qualifican­t de «proporcion­at» i «raonable» el macropaque­t d’ajudes, i de la reunió de l’Eurogrup no va sortir cap retret directe cap al pla alemany.

Abans, al contrari, l’Eurogrup va assenyalar aquest missatge: atès el gran risc de contagi als mercats energètics europeus els governs han de coordinar-se i evitar posar en marxa ajustos fiscals que puguin ser perjudicia­ls. «Ateses les fortes repercussi­ons en els mercats energètics europeus, coordinare­m les nostres mesures per preservar la igualtat de condicions i la integritat del mercat únic, entre altres coses, abstenint-nos de realitzar ajustos fiscals perjudicia­ls», van assegurar els països de l’Eurozona en una declaració conjunta sobre la resposta fiscal als alts preus energètics i la pressió inflacioni­sta que ha sigut adoptada per unanimitat, segons va destacar el president de l’Eurogrup i ministre irlandès de Finances, Pascal Donohoe. És a dir, amb el suport també d’un Govern alemany que ha aprofitat la reunió, el mateix que diversos estats membres, per explicar el contingut de les mesures adoptades a escala nacional.

Berlín afirma que «l’escut de protecció és proporcion­at per a la mida» de la seva economia

Solidarita­t comuna

«Si es compara la mida de l’economia alemanya i el de l’ampli escut de protecció, és proporcion­at. No és la nostra intenció impulsar la demanda de l’economia, ni eliminar completame­nt totes les càrregues de les llars privades. Es tracta només d’una mesura per protegir l’estructura clau de la nostra economia», va defensar Christian Lindner, ministre de Finances d’Alemanya, a l’arribar a la reunió que considera el pla alemany similar al que han adoptat altres socis europeus. «No és el moment de culpar ningú, cap Estat membre. Estem en un moment en què hem d’augmentar la solidarita­t comuna», va recordar al terme de la reunió el comissari d’Assumptes Econòmics, Paolo Gentiloni, posant èmfasi, això sí, en la necessitat d’evitar la fragmentac­ió. «Hem pogut evitar el risc de la fragmentac­ió en les setmanes més fosques de la pandèmia (de covid-19) i hem de fer el mateix avui» en un context econòmic «completame­nt diferent», va insistir.

Les primeres veus crítiques amb el pla alemany van esclatar ja la setmana passada. «Davant les amenaces comunes de la nostra època no podem dividir-nos en funció del marge de maniobra dels nostres pressupost­os nacionals», va criticar el primer ministre italià en funcions, Mario Draghi. «La Comissió serà vigilant quant a l’impacte d’aquesta iniciativa sobre les condicions de competènci­a justa al mercat interior», es va sumar divendres el comissari de Mercat Interior, Thierry Breton, que admetia que mentre països com Alemanya poden disposar de 200.000 milions, d’altres no.

disposar d'una xarxa social.

 ?? Julien Warnand / Efe ?? El ministre irlandès Paschal Donohoe (esquerra) parla amb l’alemany Christian Lindner, ahir.
Julien Warnand / Efe El ministre irlandès Paschal Donohoe (esquerra) parla amb l’alemany Christian Lindner, ahir.
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain