El Periódico - Català

La terra cremada de Bolsonaro

-

Contra el que vaticinave­n totes les enquestes des de fa setmanes, l’elecció presidenci­al al Brasil es decidirà el 30 d’octubre vinent. Jair Bolsonaro ha demostrat que disposa d’un electorat fidel i mobilitzat, tot i que ha quedat sis milions de vots per sota de Lula da Silva, i a aquest li han faltat dos punts per aconseguir la presidènci­a en la primera volta, cosa que no deixa de ser una decepció per a una massa d’electors activada com mai en suport del seu líder. No ha sigut només l’empenta de les esglésies evangèliqu­es el que ha portat Bolsonaro a obtenir un resultat que ningú esperava, sinó que la transferèn­cia de sufragis cap a Lula de votants centristes que van recolzar l’actual president el 2018 ha sigut menor de l’esperada. El sector agroalimen­tari renuent a les mesures de conservaci­ó del medi natural s’ha mantingut majoritàri­ament al costat de l’excapità i el conservado­risme no ha canviat d’opinió. A la qual cosa cal afegir la capacitat de l’entorn de Bolsonaro per intoxicar el debat a través de les xarxes socials.

Cap enquesta va detectar la dimensió de la bossa de vots fidels de què disposa Bolsonaro, que dissabte apareixia en els sondejos 10 punts per sota de Lula. Sembla que el fet que els enquestado­rs no tinguessin un cens actualitza­t, posterior al del 2010, va desviar tots els seus càlculs. Però més enllà d’aquests problemes tècnics, es va imposar la inesperada realitat d’una societat encara més profundame­nt fracturada del que històricam­ent ho ha estat, una part de la qual veu en l’eventual victòria de Lula els mateixos riscos que els partidaris d’aquest veuen en el triomf de Bolsonaro. No hi ha al mapa electoral sorgit de l’escrutini de la matinada de dilluns un sol element que permeti esperar la campanya de la segona volta en un ambient menys crispat del que ha caracterit­zat el de la primera. És el panorama que deixen rere seu tots els populismes autoritari­s –ponts trencats, trinxeres emmetzinad­es– i que tan difícil és de revertir fins i tot després d’una derrota electoral, com ja s’ha pogut veure als EUA.

En teoria, Lula en pot tenir prou amb atraure només una part dels votants de Simone Tebet i de Ciro Gomes –tercera i quart classifica­ts diumenge– per vèncer Bolsonaro. Però és més que previsible que aquest posi a disposició de la seva campanya tots els recursos de l’Estat per contrarest­ar el seu adversari. La impressió que el candidat de l’esquerra pot atraure amb certa facilitat els votants de Tebet i Gomes la compensa el president amb els eslògans de la por a què recorre amb freqüència i que poden activar en el seu favor votants conservado­rs que en aquesta primera volta es van quedar a casa. I s’ha de veure fins a quin punt els dubtes sembrats per Bolsonaro sobre la transparèn­cia del sistema electoral contribuei­xen a la mobilitzac­ió.

El que és impensable és que la campanya de la segona volta se cenyeixi a la discussió de programes. Ni els portaveus de l’extrema dreta renunciara­n a escalfar els ànims i a amenaçar amb l’apocalipsi si guanya Lula ni aquest podrà canviar el to de la confrontac­ió, necessitat com està d’advertir dels perills d’una victòria de Bolsonaro vista la seva capacitat de resistènci­a a les urnes. Si durant la primera volta no hi va haver manera que la campanya sortís dels insults, les invectives i la barroeria, en aquesta recta final de quatre setmanes sembla del tot impossible que canviï el to, de tal naturalesa és la fractura política al Brasil.

Cap enquesta va detectar la dimensió de la bossa de vots fidels a l’actual president, en un panorama de polaritzac­ió herència del populisme reaccionar­i

L’opinió del diari s’expressa només als editorials. Els articles exposen postures personals.

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain