El Periódico - Català

Festa flamenca l’1 d’octubre

- Albert Soler

Celebrar l’1-O amb una festa flamenca només se li acut a la gent del barri de Vila-roja. Tot i que, és clar, ningú no té la culpa que l’Antonio Cuéllar compleixi anys precisamen­t en aquestes dates, si de cas la culpa és dels llacistes, que no van anar amb compte al triar la data d’allò que van anomenar referèndum, fa cinc anys, i ho van fer coincidir amb l’aniversari de l’Antonio. D’entre tot el que van fer malament els llacistes l’octubre del 2017, i mira que en van fer un munt, el pitjor va ser l’elecció del dia. Tothom sap que l’1-O és el dia que se celebra la festa d’aniversari d’Antonio Cuéllar, i tota la resta passa a un segon pla, a un tercer si es tracta d’una republique­ta imaginària.

El cas és quevaig anar cap allà, de celebració d’1-O, amb camisa blanca i mocador clapejat al coll i olé. De bon matí ja em van despertar petards i coets llançats des de la plaça de la Constituci­ó; pel que sembla eren els pocs CDR que queden en actiu, que van voler sumar-se a la festa dels Cuéllar.

Entre cervesa, vi, jabugo, calamars i senyores de cul robust vestides de sevillanes, l’1-O se celebra millor que entre llacistes que es passen el dia lamentant el que va poder ser i no va ser, o deixant anar mocs i llàgrimes en públic, com en Turull i en Puigneró. Només vaig trobar a faltar -i així l’hi vaig fer saber a l’amfitrió- unes quantes urnes de plàstic per poder tirar-les per un barranc, rememorant així el que va passar a Vila-roja el dia d’allò que van anomenar referèndum, al barri encara ho expliquen entre riures. No hauria estat de més deixar anar uns quants CDR a la finca, per veure com corrien espantats camp a través, com també va passar fa cinc anys al mateix barri, pobrets. Passa que, ocupats com estan barallants­e entre ells, no devia ser fàcil contractar una partida de llacistes a la fuga. A veure si l’any que ve.

Als jardins on va tenir lloc la meva festa de l’1-O, hi havia fins i tot un cotxe d’època al costat del qual els convidats podien fer-se fotos. Imagino que seria un homenatge al Vivales, tot i que no va haver-hi ningú que es fes la foto amagat al maleter, com hauria sigut lògic. I vinga a picar de mans tota la tarda, tacatacata­catà. «Ho tornarem a fer. President, posi unes canyes!»

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain