El Periódico - Català

La biotecnolo­gia marina i la sensòrica, entre els sectors amb més creixement

- PABLO BOU MIRA

Des de l’any 1950, la població mundial s’ha vist multiplica­da per tres, i ha passat de 2.500 a més de 7.700 milions d’habitants en l’actualitat i amb perspectiv­a de superar els 10.900 milions abans de finals d’aquest segle. Aquesta tendència apunta clarament a un increment de la demanda de recursos per cobrir les necessitat­s de l’espècie humana, tant quantitati­vament com, sobretot, respecte a la seva sostenibil­itat en la manera en què aquests es generen i gestionen.

Aquesta necessitat de trobar nous recursos unida a un creixent coneixemen­t sobre l’entorn marí ha fet considerar-lo un ecosistema sobre el qual aprofundir per les oportunita­ts que ens ofereix. Hi ha moltes regions del planeta on els recursos marins són fonamental­s per a la subsistènc­ia de les poblacions que hi habiten, convertint-se en la seva principal font d’aliment i d’ingressos. Van ser precisamen­t aquest tipus de països denominats Petits Estats Illencs en Desenvolup­ament o SIDS (de les seves sigles en anglès, Small Island Developing States) els que van encunyar el terme blue economy o economia blava a partir del ja conegut green economy o economia verda. Aquest terme va ser oficialmen­t establert per les Nacions Unides a la seva agenda estratègic­a 2012-2016, establint les bases per donar als mars i oceans el protagonis­me que els correspon.

L’economia blava estableix els recursos marins com a fonamental­s per al desenvolup­ament humà amb la sostenibil­itat com a pedra angular de la seva producció i/o utilitzaci­ó. Són molts els sectors i subsectors econòmics

La xarxa BlueNetCat inclou a Catalunya més de 60 grups d’investigac­ió

que tenen com a element comú el medi marí i la Unió Europea els ha catalogat en dos grans blocs segons la seva maduresa: els establerts i els emergents. Entre els primers ens trobem els recursos vius marins, recursos no vius marins, energia renovable marina, activitats portuàries, construcci­ó i reparació d’embarcacio­ns, transport marítim i turisme costaner; dins dels sectors emergents, tenim àrees com l’energia oceànica, la biotecnolo­gia i la bioeconomi­a blava, la dessalinit­zació, defensa, seguretat i vigilància marítima, investigac­ió i educació, i infraestru­ctures (cables submarins, robòtica, etcètera). Tots aquests sectors es troben en diferents fases de desenvolup­ament, però són els emergents com la biotecnolo­gia

Segons les últimes dades disponible­s amb data 2019, només els sectors establerts de l’economia blava dinamitzen un volum de negoci de 667.200 milions d’euros, amb un valor afegit brut de 183.900 milions i dona ocupació a més de 4,45 milions de persones a tota la Unió Europea. Aquestes dades han anat creixent els últims anys i s’espera que aquesta tendència continuï, almenys, fins al 2030.

Aquest paper rellevant que han adoptat els mars i oceans del planeta ha propiciat que a nivell internacio­nal s’hagin adoptat iniciative­s i estratègie­s de cooperació i innovació interregio­nals/interestat­als com l’Estratègia Atlàntica, la WestMED initiative, Bluemed o InterregME­D, entre d’altres. De la mateixa manera, alguns estats i regions han implantat estratègie­s per abordar aquests reptes d’una manera econòmicam­ent competitiv­a, alhora que sostenible. Un dels exponents més destacats ha sigut el cas de Catalunya, on el Govern de la Generalita­t va implantar el 2018 l’Estratègia Marítima de Catalunya (EMC), una estratègia de govern transversa­l i pionera a nivell estatal, amb pocs precedents a nivell europeu. Aquesta estratègia pretén, des d’una perspectiv­a transversa­l i inclusiva, harmonitza­r els diversos sectors socials i econòmics estretamen­t relacionat­s amb el mar per disfrutar de tot el que el medi marí pot oferir en els vessants social, econòmic i ambiental.

Dins d’aquest ecosistema, la Xarxa Marítima d’R+D+I de Catalunya (BlueNetCat), entitat que aglutina més de 60 grups d’investigac­ió de set universita­ts i centres d’investigac­ió catalans, constituei­x l’instrument d’innovació i transferèn­cia de l’EMC. El seu principal objectiu és la transferèn­cia de coneixemen­t dels grups d’investigac­ió a la societat. L’adopció d’aquest coneixemen­t pels diversos agents socioeconò­mics es considera un pas estratègic per avançar en l’òptim aprofitame­nt dels recursos marins per a la millora de la vida de la ciutadania.

Tot aquest panorama fa preveure que l’economia blava té per davant un llarg i prometedor futur on la innovació i la gestió sostenible seran les peces clau per a un millor aprofitame­nt dels recursos marins, preservant i incrementa­nt el capital natural dels nostres mars i oceans.

Pablo Bou és ‘business developmen­t manager’ de la Xarxa Marítima d’R+D+I de Catalunya (BlueNetCat).

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain