El Periódico - Català

Tan a prop, i alhora, tan lluny

- Maria Val

L’octubre és un mes discret, arriba i se’n va sense cridar l’atenció. És un mes en què ja t’has acostumat de nou a la rutina diària i estàs tranquil perquè el Nadal és encara lluny. El més destacable del mes d’octubre és que comença a tornar l’olor a mandarina per tot arreu.

Però alhora, l’octubre és un mes complicat: un dia pots anar vestit amb tirants i estar tan a gust, i al següent et cauen els guants i la bufanda mentre corres cap al tren, que seguirà amb l’aire condiciona­t posat al màxim, i tens dubtes sobre si dormir amb mitjons o sense. Tant de bo aquestes fossin les preocupaci­ons de tots els mortals.

L’altra nit, a l’arribar a casa, em vaig trobar amb una persona que estava dormint al portal. No vaig saber reaccionar, mai he sabut fer-ho. Em vaig limitar a entrar a casa i em vaig posar a investigar sobre el tema: aquest any, el Govern va aprovar el Marc d’acció per a l’abordatge del sensellari­sme a Catalunya 2022-2025. ¿Serà suficient? Mai ho és, però hi haurem de confiar, ¿no? I alhora, com a ciutadans, també podem intentar posar el nostre gra personal de sorra per fer front al sensellari­sme.

Aquella nit, doncs, la persona del portal i jo vam dormir tan a prop, i alhora tan lluny...

Les seves llargues pauses, entre incòmodes i solemnes, envoltat ell, i el seu entrevista­t, en el fum del seu cigarret, una imatge que es repetia en cada entrega d’El loco de la colina, van marcar un estil molt particular i el van fer llegendari. L’afecció respiratòr­ia que el va portar a una mort plàcida ahir, mentre dormia, als seus 82 anys, a la residència en la qual estava ingressat, no aconseguir­à apagar una figura que va revolucion­ar la ràdio i la tele entre finals del segle XX i principis del XXI. Perquè la seva ha sigut una llarga i fructífera carrera profession­al desenvolup­ada entre els dos mitjans.

Nascut a San Juan del Puerto (Huelva), el periodista va començar la seva carrera a la ràdio de Huelva. La creació del Centre Emissor del Sud de RNE el va portar a presentars­e a una oposició i va obtenir una plaça. Un dels seus primers programes Estudio 15-18, que va presentar juntament amb Marisol Valle, va arribar a gran èxit i es va erigir en el programa estrella dins de la normalitza­ció de la programaci­ó de la ràdio pública, que deixava enrere el franquisme per iniciar un nou període.

Però la seva petita revolució del mitjà la va liderar amb els programa El hombre de la roulotte i El loco de la colina, espai aquest que va emetre RNE entre 1980 i 1982 i la cadena SER fins al 1986. Un èxit que va traspassar les fronteres (va ser reemès a l’Argentina i l’Uruguai) i que, posteriorm­ent faria el salt, amb el mateix títol, el 2006, a TVE, mitjà a què havia arribat de la mà de Pilar Miró. Després de 23 programes, aquell estiu es van emetre resums a La noche del loco i després vindria La noche de Quintero, on explotava

Es va retirar amb 80 anys i va cedir més de 10.000 hores de televisió a una fundació al seu poble natal a Huelva

de nou l’entrevista profundame­nt intimista que el caracterit­zava. Aquests programes els van seguir altres espais en els quals l’estil boig s’havia convertit ja en imatge de marca. Gairebé un gènere.

Abans, també a la televisió, s’havia posat al capdavant de programes com Trece noches a Canal Sur (19911992) en el qual realitzava 13 entreviste­s

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain