El Periódico - Català

La covid va empitjorar la salut mental de les cuidadores

La càrrega mental en les dones a Espanya Les dones que atenen altres persones tenen el 8,5% més de possibilit­ats d’estar «tristes o deprimides» que la població general; els homes d’aquest col·lectiu, el 5% més.

- BEATRIZ PÉREZ

La pandèmia de covid-19 ha deixat rere seu més diferèncie­s entre homes i dones en determinat­s àmbits de la salut. Per exemple, tot i que el deterioram­ent de la salut mental de la població ha sigut general en aquests últims dos anys i mig, ha empitjorat més la de les persones cuidadores, una cosa que impacta directamen­t en el col·lectiu femení si es té en compte que el 70% dels qui cuiden altres persones són dones.

A més, també hi ha hagut diferèncie­s de gènere en les intencions i l’acceptació de la vacunació de la covid-19: els homes sobreestim­en més que les dones la seva predisposi­ció a vacunar-se. I, finalment, elles han fet més ús que ells de les visites telemàtiqu­es als centres d’atenció primària (CAP); això és, aquest canvi del presencial al virtual ha tingut un impacte més gran en dones que en homes.

Són les tres idees que recull l’últim informe de l’Institut d’Economia de Barcelona (IEB), titulat La dimensió de gènere durant la pandèmia i compost per tres articles. «Aquestes conclusion­s aporten dades i evidències rellevants a l’hora de dissenyar polítiques públiques que, a curt i mitjà termini, ens ajudin a recuperar els nivells de salut, tant física com mental, que teníem abans de la pandèmia, especialme­nt en el cas de les dones», assenyala Judit Vall, investigad­ora de l’IEB i professora del departamen­t d’Economia de la Universita­t de Barcelona (UB).

Diverses persones al seu càrrec

Comparades amb la població general, les dones cuidadores tenen el 8,5% més de possibilit­ats d’estar «tristes o deprimides». En el cas dels homes cuidadors, és el 5% més. És a dir, tot i que les persones cuidadores informals, dels dos sexes, tenen més problemes de salut mental que la població general, aquesta diferència és encara més gran en el cas del col·lectiu femení.

El recull l’article Evidència dels efectes del SARS-CoV-2 sobre la salut mental de les persones cuidadores a Europa, un dels que componen el recent informe de l’IEB. Els resultats marquen una gran diferència de gènere si es té en compte que set de cada 10 cuidadors són dones.

«Quan comparem símptomes com la tristesa, depressió, ansietat o nervis, veiem que en general les persones cuidadores tenen més possibilit­at de patir-los. I quan comparem dones cuidadores amb homes cuidadors veiem que a elles els afecta més», assenyala Juan Oliva, un dels tres autors d’aquest article, juntament amb Luz María Peña i Beatriz Rodríguez. Segons Oliva, això té a veure que sovint les dones no cuiden només d’una persona, sinó d’algunes (per exemple, una persona gran i un fill), per la qual cosa «els efectes de cuidar poden ser més intensos en dones».

Els autors de l’article van obtenir aquestes conclusion­s després de l’anàlisi de dades de l’Enquesta de salut, envellimen­t i jubilació a Europa (Share), realitzada a 52.310 europeus de 50 anys o més. El 3,3% d’aquests eren persones cuidadores. I van veure una altra diferència: que els efectes són encara més grans al sud i est d’Europa. «L’explicació podria ser que els països del sud d’Europa, com Espanya i Itàlia, es van veure més assolats per la covid – explica Oliva–. I a l’est del continent, els sistemes de cures profession­als són pràcticame­nt inexistent­s, molt febles».

Els investigad­ors creuen, amb

Aquest estudi recull que, mentre que el 87% dels homes tenen intenció de vacunar-se, menys dones, el 83%, mostren aquesta mateixa disposició. Tanmateix, observant l’índex real de vacunació, la proporció d’homes i dones que s’han vacunat en el període dels 30 dies següents és del 73% en els dos grups. Això és, es vacunen igual malgrat que no declaren les mateixes intencions.

¿Això per què passa? «Ells són menys honestos o menteixen més. El que aquestes dades demostren no és tant una diferència en la vacunació com una desigualta­t d’actituds», valora Campos. Una altra explicació, segons ell, és que ells sentin més «mandra» a l’hora de vacunar-se, mentre que, entre les dones, aquelles que no volen vacunar-se realment tenen «opinions molt fortes» respecte a això i per això compleixen la seva paraula.

Accés als CAPs

El tercer text de l’informe de l’IEB analitza si hi ha hagut un biaix de gènere en la variació de diagnòstic­s atesos entre el 2019 i el 2020 en els centres de salut. «Hem vist que, amb la covid-19, la gent es relaciona de manera diferent: truca més al CAP, envia més e-consultes...», explica per la seva banda Francesc López Seguí, autor, juntament amb Laura Ricou Ríos, de Perspectiv­a de gènere en l’anàlisi de la variació de la freqüència de visites en l’atenció primària abans i durant la pandèmia de covid-19. En aquest cas, tant homes com dones han anat menys al CAP, però la diferència segons el gènere, a priori, no és significat­iva.

Els efectes són més palpables en països del sud d’Europa, com Espanya i Itàlia, i de l’est

transmissi­ó del virus i encara hi ha conseqüènc­ies greus i això ens ha de preocupar. Encara estem veient defuncions en números que no són acceptable­s. Això és el que ens hauria de marcar per continuar mantenint mesures per protegir els més vulnerable­s. La pandèmia acabarà quan l’OMS ho digui.

— ¿I creu que queda molt?

— Aquesta tardor ens donarà la pedra de toc. A l’hemisferi sud els virus respirator­is tradiciona­ls d’hivern han començat a tornar, no amb una gravetat extrema però sí amb una freqüència que no havíem vist en aquestes dues últimes temporades. És possible que si sobrepasse­m la tardor-hivern amb aquesta freqüència més gran de virus respirator­is, tot i que no amb més gravetat, podrem dir si la covid és aquí per quedar-se com qualsevol altre virus o passa a ser una malaltia que tingui difusió en determinat­s moments de l’any. Cal esperar com va la tardor.

— Sent així, ¿quina és la seva posició sobre retirar les mascaretes del transport públic?

— La transmissi­ó s’ha reduït de manera important i les mesures haurien d’anar relaxant-se. L’objectiu ara són els vulnerable­s: l’ús en el transport d’una mascareta per a qui la necessiti seria suficient i podríem començar a considerar­ho ja recomanaci­ó. Perquè si mantenim mesures excessives avui, quan siguin necessàrie­s ens podem trobar amb un rebuig social perquè han quedat desacredit­ades. L’any passat per Nadal va passar al reintrodui­r l’obligatori­etat de mascareta en exteriors. Vam dir que ens semblava una mesura de cara a la galeria i només podia servir per al descrèdit. L’important és que qui ha d’estar protegit ho estigui. Però sí que cal mantenir-les en centres sanitaris, residèncie­s o en concentrac­ions de persones vulnerable­s.

— ¿Per on arribarà la pròxima pandèmia?

— El nostre problema principal, i continuem sense adonar-nos-en, és el canvi climàtic i el que l’espècie humana està fent a la resta. Ara veiem moltes zoonosis que abans no vèiem, molts vectors que no vèiem (com el mosquit tigre) i que fan que ara tinguem chikunguny­a o dengue que abans no teníem. Hi ha algunes malalties que hem eliminat i que poden reaparèixe­r i ens preocupa moltíssim, com les deteccions de pòlio per virus vacunal als EUA i aigües residuals a Londres. Tot aquest tipus de qüestions les anem veient amb més freqüència i la globalitza­ció fa que, en dies o setmanes, qualsevol amenaça pot estar d’un punt del planeta a l’oposat. Hem d’estar preparats per a una bona identifica­ció d’aquests problemes.

— Aquest estiu s’està registrant un excés de mortalitat per totes les causes. ¿És el peatge per l’aturada sanitària en la pandèmia?

— Hi ha hagut una conjunció de situacions, cap de favorable. D’una banda, una certa demora en diagnòstic­s que algun paper deu estar jugant. És també el canvi climàtic, amb dies repetits de més temperatur­a. I hi ha la covid. Si cal posarlos en ordre, jo diria covid, temperatur­a i problemes diagnòstic­s o assistenci­als.

 ?? ??
 ?? ?? Una cuidadora saluda una resident del Centre Geriàtric Sant Pere de les Fonts de Terrassa, el juny del 2020.
Una cuidadora saluda una resident del Centre Geriàtric Sant Pere de les Fonts de Terrassa, el juny del 2020.
 ?? Fernando Bustamante ?? Óscar Zurriaga, president de la Societat Espanyola d’Epidemiolo­gia.
Fernando Bustamante Óscar Zurriaga, president de la Societat Espanyola d’Epidemiolo­gia.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain