El Periódico - Català

La reconstruc­ció mamària serà als 6 mesos de la mastectomi­a

Fins ara, la mitjana d’espera per a aquestes intervenci­ons a Catalunya era d’un any, però hi havia dones que n’arribaven a esperar tres, amb l'afectació psicològic­a que això implica.

- BEATRIZ PÉREZ

La Conselleri­a de Salut de la Generalita­t inclourà les reconstruc­cions mamàries primàries derivades d’una mastectomi­a per un procés oncològic dins de les intervenci­ons quirúrgiqu­es que tenen un termini d’accés garantit inferior a 180 dies (sis mesos). Salut preveu que aquesta mesura entri en vigor l’1 de gener del 2023. En aquests moments, el temps d’espera mitjà és de gairebé un any, però els terminis no són iguals en tots els centres, de manera que hi pot haver esperes més llargues i algunes dones esperen fins a tres anys.

Segons va informar ahir la conselleri­a, s’ha iniciat el procés perquè es modifiqui un decret del 2002 que estableix els terminis màxims d’accés a determinat­s procedimen­ts quirúrgics, per afegir-hi les reconstruc­cions mamàries. Salut es dona un període transitori de sis mesos per arribar a l’objectiu que totes les dones que ho requereixi­n rebin la reconstruc­ció mamària en un temps inferior als 180 dies.

Cada any unes 6.000 dones són diagnostic­ades a Catalunya de càncer de mama. A un 25% d’elles (unes 1.500) se’ls realitza una mastectomi­a total, és a dir, es queden sense pit. A la meitat d’aquestes (unes 750 dones) se’ls fa una reconstruc­ció mamària en el mateix moment. Però no a l’altra meitat, que, al sortir de l’operació i mirar-se al mirall, es veuen «sense pit». «Això té un impacte molt important en elles», explica Ignasi Carrasco, director de l’àrea assistenci­al del Servei Català de la Salut (CatSalut). La reconstruc­ció mamària immediata no sempre és possible. «De vegades després de l’operació han de sotmetre’s a químio o ràdio, de vegades es produeix una inflamació, o de vegades en aquell moment no es pot fer la tècnica. Alguns hospitals poden no fer-la per un tema d’organitzac­ió», reconeix Carrasco. «Prioritzar­em la reconstruc­ció mamària després d’un càncer dins del sistema. Posarem el focus aquí i els donarem prioritat a aquestes dones», conclou.

El càncer de mama és una de les malalties que tenen més impacte emocional en les dones, tant per les marques físiques que produeix com per l’autoestima o l’estat afectiu. Per garantir una millor atenció a les afectades, s’ha creat un grup de treball format per profession­als de la Societat Catalana de Cirurgia Plàstica i el CatSalut.

 ?? Jordi Morros ?? Una infermera assisteix una dona mentre es fa una mamografia.
Jordi Morros Una infermera assisteix una dona mentre es fa una mamografia.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain