El Periódico - Català

Els delictes d’odi contra persones LGTBI creixen prop d’un 70%

Un de cada quatre fets investigat­s per delictes d’odi està relacionat amb l’orientació sexual o la identitat de gènere.

- VIOLETA MOLINA GALLARDO

El Ministeri de l’Interior està preocupat per la LGTBI-fòbia: el 2021, un de cada quatre delictes d’odi investigat­s per les Forces i Cossos de Seguretat de l’Estat van estar relacionat­s amb l’orientació sexual o la identitat de gènere de la víctima, un total de 466, cosa que suposa un augment de gairebé el 70%, respecte al 2019 (67,6%) i 2020 (68,23%). Aquests 466 delictes d’odi contra el col·lectiu LGTBI del qual van tenir coneixemen­t les policies (ja sigui per denúncia o per actuació policial) van afectar 530 víctimes, de les quals el 13% eren menors d’edat (47 noies i 21 nois). Per sexes, el 80% eren homes i el 20%, dones, segons l’Informe sobre l’evolució dels delictes d’odi a Espanya 2021. El ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, va asseverar ahir en la presentaci­ó de l’informe que els delictes d’odi mostren una continuada tendència alcista des del 2014 i que suposen «una greu amenaça per al conjunt de la societat», ja que «pretenen torpedinar el gaudi dels drets i llibertats fonamental­s».

Els delictes d’odi investigat­s per la Policia el 2021 van ser 1.724, un 7,8% més que el 2019, any que es pren com a referència a l’estar afectat el 2020 per les restriccio­ns de mobilitat de la pandèmia. Els més nombrosos van tenir a veure amb la xenofòbia i el racisme (639, un 37% del total), seguits d’aquells relacionat­s amb la identitat de gènere i orientació

Les denúncies investigad­es el 2021 van ser 1.724, un 7,8% més que abans de la covid

sexual de la víctima (466, un 27% del total), que van experiment­ar un significat­iu augment del 67% respecte al 2019.

El titular d’Interior va reconèixer que les xifres són preocupant­s, si bé va considerar que part d’aquest increment pot atribuir-se que la infradenún­cia va decreixent i que les víctimes cada vegada confien més en les Forces i Cossos de Seguretat per formalitza­r la denúncia. Tanmateix, va afegir que els discursos d’odi molt centrats en determinat­s col·lectius «encenen l’espurna perquè d’altres cometin delictes relacionat­s o relatius a aquests delictes». «Són accions dirigides contra persones concretes però l’objectiu últim de les quals és generar sentiments de por i insegureta­t en el col·lectiu social al qual pertanyen o al qual l’agressor vincula la víctima», va incidir el ministre.

Xarxes socials

El 13% dels delictes d’odi contra el col·lectiu LGTBI es van perpetrar a través d’internet i les xarxes socials. El perfil del presumpte agressor és el d’un home (84%) jove. La majoria d’agressors era menor de 40 anys, un 17% d’ells, tenia menys de

18. Grande-Marlaska ha destacat que, malgrat que la infradenún­cia se situa en el 80%, avança l’eficàcia policial en la resolució d’aquests delictes. El 67% dels casos de delictes d’odi per LGTBI-fòbia es van resoldre el 2021 (314 ).

El major nombre de delictes d’odi es van concentrar a Catalunya (101), Madrid (70) i el País Basc (65), mentre que ni en les comunitats de la Rioja i Ceuta es va investigar cap fet per LGTBI-fòbia.

 ?? Jordi Otix ?? Participan­ts en la manifestac­ió de l’Orgull a Barcelona.
Jordi Otix Participan­ts en la manifestac­ió de l’Orgull a Barcelona.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain