El Periódico - Català

Retrat del ‘disastro Inter’

El Barça s’enfronta a un equip sacsejat per la crisi (ha perdut tres dels quatre últims partits de la Serie A i és novè) i amb l’afició enfadada. Ha tingut la segona pitjor arrencada de lliga.

- M. L.

Man. City Copenhague­n

«Veurem com es dona»

2 1

0 0

6 3 1 1

6 4 1 0

tenim jugadors per a això». No n’hi ha prou amb jugar bé com a Munic, recorda Xavi. És necessari ser més precís. «Ja vam perdonar el Bayern, intentarem ser més efectius. És el moment de dir-nos a nosaltres mateixos que podem rendir en aquesta competició», va explicar el tècnic, el missatge del qual va girar entorn del mateix discurs. No veure a Milà un Barça poruc i excessivam­ent responsabi­litzat per la transcendè­ncia del duel amb l’Inter.

Tan sols quan va aparèixer el nom de Messi vinculat, de nou, al Barça, va emergir la figura del Xavi més diplomàtic. «¿Leo? Veurem com es dona», va dir el tècnic al ser qüestionat per aquest propòsit que té Laporta de reclutar l’astre argentí. «Sabeu que l’estimo molt. És un amic. I el Barça és casa seva. No li fem un favor a ell, cal deixar-lo tranquil», va pregar l’entrenador i amic de Messi mesurant cada una de les paraules que feia servir, conscient que arribaven immediatam­ent des de Milà a París. «Però Messi té raó, no sempre guanya el millor a la Champions. És una competició injusta», va sentenciar Xavi.

DEFENSA TRANSPAREN­T. /

Inzaghi juga amb tres centrals parapetat en el 3-5-2 que no li proporcion­a seguretat. És un equip inestable, incapaç de treure avantatge al posar-se al davant en el marcador. Li va passar amb el Milà i va perdre. Va passar amb l’Udinese i va perdre. També va passar amb la Roma i, de nou, una altra derrota. Ha perdut contundènc­ia defensiva, com ho revela que ha encaixat cinc gols en els dos últims partits de la Serie A. Va canviant el tècnic de porter (juga Handanovic a la Lliga i Onana en els dos duels de Champions) però no troba la seguretat necessària. «Hem jugat el millor partit de la temporada, però hem sortit derrotats. El nostre porter no ha fet cap parada», va denunciar Inzaghi, cansat que el seu Inter sigui transparen­t al darrere com ho demostren els 13 gols encaixats a la Lliga. «Jugarà Onana», va anunciar.

No aixeca el vol l’Inter. Va de mal en pitjor. A la Lliga està ja a vuit punts del Nàpols i l’Atalanta, els dos colíders. I a Europa s’ho juga tot a una carta en el doble duel que lliurarà en només una setmana amb el Barça. És el pitjor inici des del 2011, cosa que delata la profundita­t de la crisi de joc i, sobretot, de resultats que ha desencaden­at una enorme precaució en l’univers interista. En aquestes primeres vuit jornades ha encaixat quatre derrotes, les mateixes que en les 38 jornades de la temporada passada. No troba la tecla Inzaghi, que està meditant exercir una revolució l’onze inicial que s’enfrontarà al Barça. Més de mig equip planeja canviar respecte al que va perdre davant la Roma, desesperat com està el tècnic perquè el seu

EN CAIGUDA LLIURE. /

Inter va costa avall. I sense frens perquè ha perdut en l’aturada de les seleccions Brozovic, el seu pilar al centre del camp, que va caure lesionat.

INZAGHI, SOTA SOSPITA. /

«Tots hem de fer més; jo, el primer. ¿Qüestionat? Ja hi estic acostumat». A Simone Inzaghi se li comencen a acabar els arguments. El joc de l’Inter ha involucion­at. No té, per exemple, la solvència defensiva que exhibia. I al davant, amb l’absència de Lukaku, és un equip menys agressiu. «Les derrotes no porten mai serenitat», va dir Inzaghi, que va abandonar el discurs enèrgic que va exhibir hores abans del duel perdut amb la Roma. «La meva història demostra que on jo entreno augmenten els beneficis, disminueix­en les pèrdues i arriben els trofeus», va proclamar l’entrenador. Però la paciència de Steve Zhang, el multimilio­nari xinès que va comprar el club fa sis anys, es comença a esgotar.

Inzaghi ja va donar per perdut davant el Barça Lukaku, el nou que va portar de tornada a Milà, a qui amb prou feines ha pogut disfrutar. Només ha jugat tres partits dels deu que ha disputat l’Inter. Tot just el 25% de minuts possibles deixant un immens forat negre en l’atac que no ha pogut ser cobert per Lautaro, a qui unes molèsties físiques el fan ser dubtós per al duel amb el Barça. «Valorarem abans del partit si pot jugar», va dir el tècnic. Ni tampoc per Dzeko, el seu recanvi a la davantera. El belga no juga des de fa més d’un mes, i encadena vuit partits de baixa, fet que ha tingut un impacte demolidor. L’atac de l’Inter s’ha empetitit.

EL BUIT DE LUKAKU. /

la joventut copiés els rituals de les aficions globals. L’entusiasta obertura al món es va ajustar a les particular­itats d’un país heterogeni com cap altre: una vasta població de 260 milions de persones i 17.000 illes, amb 700 idiomes i un mosaic de cultes (islamisme, cristianis­me, hinduisme...). I el futbol es va convertir en el vehicle amb què dirimir les rivalitats.

Els problemes socials i la incertesa van acabar d’empènyer molts cap a bandes que els donen refugi, identitat i propòsit. El seu atractiu conquista fins i tot els que no tenen interès en el futbol. Són llaços irrompible­s i compromiso­s sense pausa. «És fins al final, no existeix l’‘exultra’», explicava Irlan Alarancia, líder de Jakmania, el grup que anima el Persija Jakarta. Els partits amb el Persib de Java, recolzats pels Vikings, són conegudes com «el clàssic» indonesi.

S’havia normalitza­t la violència i el cabal de morts fins que un assassinat va asseure el país al divan. Va ser el de Haringga Sirla el 2018. El seguidor del Persija va anar d’incògnit a l’estadi del Persib per driblar la prohibició però va ser identifica­t pels aficionats locals. Va rebre cops sense pietat de la turbamulta i el seu

Un seguidor va morir el 2018 colpejat pels rivals, que van arrossegar pels carrers el cadàver

cadàver va ser arrossegat pels carrers. Tot el procés va ser gravat amb mòbils i la majoria dels condemnats per la seva mort eren adolescent­s.

Nepotisme i suborns

Molts van entendre que s’havia arribat massa lluny i que calia fer alguna cosa. Passa que la missió va recaure en l’Associació de Futbol Nacional (PSSI, per les seves sigles angleses), reflex fidel de la indolència, la ineptitud i la corrupció del Govern. Són coneguts els seus escàndols per nepotisme i suborns. El màxim dirigent del futbol indonesi, Edy Rahmayadi, va dimitir el 2019 després d’un escàndol de partits manipulats. Un predecesso­r, Nurdin Halid, va ser condemnat el 2004 i va continuar dirigint l’organitzac­ió des de la presó. El seu cessament el 2011 va conduir a guerres de federacion­s rivals i tant desgavell que la FIFA va apartar Indonèsia de les competicio­ns internacio­nals entre el 2014 i el 2016.

Uns 42.000 aficionats es van ajuntar dissabte a l’estadi amb un aforament de 38.000. Els analistes parlen d’organitzac­ió deficient, instal·lacions xacroses i una calamitosa operació policial. També apunten els més optimistes a una altra epifania nacional, com aquella de Haringga quatre anys enrere, que acabarà amb la inacció cap a un problema social de primer ordre.

 ?? ?? Els jugadors del Barça s’entrenen ahir a San Siro abans d’enfrontars­e avui a l’Inter.
Els jugadors del Barça s’entrenen ahir a San Siro abans d’enfrontars­e avui a l’Inter.
 ?? ?? Simone Inzaghi
André Onana
Lautaro Martínez
Romelu Lukaku
Simone Inzaghi André Onana Lautaro Martínez Romelu Lukaku

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain