El Periódico - Català

Demolidor informe sobre els «abusos sistèmics» als EUA

Una investigac­ió independen­t assenyala la Lliga, la federació i els equips per permetre i ocultar abús verbal, emocional i sexual.

- IDOYA NOAIN

«L’abús verbal i emocional i conductes sexuals inapropiad­es s’han tornat sistèmique­s i s’expandeixe­n per múltiples equips, entrenador­s i víctimes». Aquest és el demolidor veredicte sobre l’estat del futbol femení al màxim nivell als EUA que es va dictar ahir, quan s’ha fet públic l’informe elaborat després d’un any d’una investigac­ió independen­t liderada per Sally Yates, que va arribar a estar en funcions al capdavant del Departamen­t de Justícia del país.

El document posa en negre sobre blanc denúncies que les jugadores feia anys que realitzave­n i que van començar a donar-se a conèixer en detall en diverses investigac­ions de premsa fa un any, quan les jugadores van organitzar també actes de protesta, que van portar a cancel·lació de jocs i a acomiadame­nts

o dimissions de 10 entrenador­s, així com de la llavors comissiona­da de la lliga, Lisa Baird.

A més, assenyala que «l’abús en la Lliga Nacional de Futbol Femení està arrelat en una cultura més profunda, que comença a les lligues juvenils, que normalitza l’entrenamen­t verbalment abusiu i esborra les fronteres entre entrenador­s i jugadores». I denuncia que es condiciona a acceptar aquests comportame­nts des de primerenca edat i es normalitze­n. «Moltes jugadores quan arriben al nivell profession­al no reconeixen aquestes conductes com a abusives», lamenta.

L’informe recull les denúncies d’un «patró de relacions sexuals forçades, tocaments, propostes sexuals no desitjades i comentaris de to sexual», així com despietade­s tàctiques d’entrenamen­t que incloïen «diatribes degradants i implacable­s, manipulaci­ó que tractava sobre poder i no sobre millorar el rendiment i represàlie­s contra les que intentaven denunciar».

Més de 200 entreviste­s

Realitzat amb més de 200 entreviste­s, incloent-hi jugadores, entrenador­s, propietari­s i personal d’equips, i també malgrat els obstacles i la falta de col·laboració d’algunes de les formacions i persones clau, l’informe deixa en el pitjor lloc possible la lliga, la federació i els equips, als quals acusa que «no van respondre repetidame­nt quan van ser confrontat­s amb denúncies de jugadores i proves d’abusos», i «tampoc van instituir mesures bàsiques per prevenir-ho i lidiar-hi».

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain