El Periódico - Català

Musk compra finalment Twitter i n’acomiada els principals executius

▶ El magnat obre una era de canvis a la xarxa social amb 230 milions d’usuaris ▶ El multimilio­nari va prometre a Trump restaurar el seu compte

- IDOYA NOAIN Agustí Sala

El multimilio­nari Elon Musk ja és l’amo de Twitter. Després de mig any d’un dels culebrons recents públics i legals més grans de la indústria tecnològic­a, l’acord de compra per 44.000 milions de dòlars es va tancar finalment dijous segons van avançar ahir nombrosos mitjans nord-americans. Tot i que inicialmen­t no hi va haver confirmaci­ó oficial per part de la companyia ni del mateix Musk, que va estar tuitejant sobre la seva empresa Space X, poc abans de les nou del vespre a Califòrnia va penjar un altre missatge a la xarxa on va escriure: «L’ocell està alliberat».

Una de les primeres conseqüènc­ies de l’operació és que les accions de la companyia deixaran de cotitzar a la Borsa de Nova York el pròxim 8 de novembre, segons una notificaci­ó traslladad­a ahir al regulador borsari.

L’arribada de l’home més ric del món a la xarxa social ha sigut tan devastador­a com es podia anticipar tractant-se del fundador de Tesla: segons fonts anònimes citades també per la premsa nord-americana, un dels seus primers moviments ha sigut acomiadar diversos alts executius, incloent el conseller delegat, Parag Agrawal; el responsabl­e financer, Ned Segal, i la dona que era al capdavant del departamen­t jurídic i de polítiques, Vijaya Gadde, així com al principal advocat, Sean Edgett. Els dos primers, segons Reuters, estaven a la seu de San Francisco quan es va tancar l’acord i van ser escortats al sortir.

L’acord de compra es va tancar dijous passat per un import total de 44.000 milions de dòlars

El «Tuitaire en cap»

Musk ja havia canviat el seu perfil al seu compte dimecres per qualificar-se de «Tuitaire en cap». Dimecres va visitar aquesta seu, a la qual va entrar amb una pica de lavabo a les mans i on segons algunes informacio­ns va explicar als empleats que no pensa acomiadar el 75% del personal com s’havia publicat recentment en diversos mitjans, tot i que hi haurà segur centenars d’acomiadame­nts. I va tornar dijous, quan també enginyers de Tesla es van reunir amb líders de producte de Twitter per «analitzar» el codi de la companyia. Ahir estava previst que parlés a tota la plantilla de la seva nova empresa.

El que ve ara per a la xarxa amb 230 milions d’usuaris és incert. Musk ha promès canviar-la combatent spam i bots, fent públic l’algoritme o fomentant serveis de pagament. Ha escrit igualment que serà també «un accelerado­r per crear X, l’aplicació per a tot».

Però hi ha també una transforma­ció més profunda que pot arribar de la mà d’algú que s’ha declarat a si mateix «absolutist­a de la llibertat d’expressió». I la seva filosofia pot significar que es relaxin els paràmetres de moderació de continguts, o que pateixin contratemp­s esforços implementa­ts al llarg dels anys per intentar reduir l’abús a la plataforma.

Termini final

Aquest dijous Musk havia llançat un missatge per mirar de tranquil·litzar els anunciants de la xarxa social. «La raó per la qual vaig adquirir Twitter és perquè és important per al futur de la civilitzac­ió tenir una plaça pública digital comuna, on es pugui debatre un ampli ventall de creences de manera sana, sense acudir a la violència», va escriure. També va assegurar que la xarxa «no es pot convertir en un infern de barra lliure on es pot dir qualsevol cosa sense conseqüènc­ies».

En els seus plans hi ha restaurar alguns comptes que van ser suspesos per violar les normes de la xarxa, cap de més destacada que la de l’expresiden­t dels Estats Units Donald Trump. I el republicà va emetre ahir un comunicat felicitant Musk en la seva compra i aprofitant per criticar els antics gestors per haver estat «massa preocupats amb l’agenda woke».

Trump també va assegurar que se li ha dit que el seu compte es reinstaura­rà dilluns (i va aprofitar igualment el missatge per destacar Musk, nascut a Pretòria, com un africanoam­ericà).

Després dels sis mesos de drama, amenaces de judici i canvis d’opinió l’operació s’ha consumat aparentmen­t unes hores abans que s’esgotés a les cinc de la tarda (hora local) d’ahir el termini donat per un tribunal. Els accioniste­s de la companyia rebran els 54,20 dòlars per títol promesos a l’anunci inicial, Twitter deixarà de cotitzar a la borsa i passarà a operar com una companyia privada.

La negociació col·lectiva avança, però només en la indústria, no en els serveis, en què es troba bloquejada. El preacord assolit en el metall de Barcelona, Tarragona, Ourense o Àvila, que ha servit per desconvoca­r una vaga que hi havia prevista, podria estar marcant el camí de futurs acords, amb pactes salarials amb increments d’entre el 12% o el 15% per als pròxims tres o quatre anys, a més de blindar gran part del seu poder adquisitiu. Els salaris a les fàbriques milloren i guanyen solidesa com el metall.

De tota manera, fins al setembre, l’augment salarial general en conveni de gairebé 7,8 milions de treballado­rs ascendeix al 2,61%, amb una inflació que s’acosta als dos dígits. El pacte de rendes que reclama el Govern central es produeix de facto en el costat dels salaris. Ara bé, tot i que la tendència és alcista, encara està molt allunyada de l’augment del nivell general de preus. I, com a conseqüènc­ia d’això, les remuneraci­ons dels assalariat­s perden poder adquisitiu. Per això els sindicats van brandint l’amenaça de protestes i reclamen un esforç també per part de les empreses.

«Senyals de deterioram­ent»

El Banc d’Espanya, en un dels seus butlletins econòmics, destacava que «la informació de la central de balanços trimestral evidencia que, en els sis primers mesos del 2022, els excedents empresaria­ls van créixer amb intensitat, de manera que els nivells de rendibilit­at mitjans es van situar en valors pròxims als del 2019». És veritat que aquesta evolució és desigual i «mostra senyals de deterioram­ent de la situació econòmica i financera d’algunes de les companyies més exposades al repunt dels preus de l’energia». No passa el mateix en els comptes de les energètiqu­es i dels bancs, per exemple.

Segurament s’haura d’esperar que el president de la CEOE, Antonio Garamendi, revalidi el seu càrrec al capdavant de la gran patronal el 23 de novembre. I a partir de llavors caldria posar-se a treballar de veritat per repartir de manera justa els costos de la crisi d’inflació perquè els salaris guanyin solidesa com el metall.

El nou propietari desmenteix que acomiadi el 75% de la plantilla com s’ha publicat en mitjans

cuinera i activista Ebru Baybara, que exposarà als assistents la tasca social del seu restaurant Cercis Murat Mansion, fundat a fi de millorar les perspectiv­es d'ocupació de les dones de la regió turca de Mardin.

A més a més, la cita comptarà amb una gran aposta de talents de tot Espanya i organitzar­à una sèrie de ponències a càrrec de responsabl­es de petits restaurant­s gastronòmi­cs. Entre aquests noms trobem Xune Andrade i Delia Melgarejo, de Monte (Lena, Astúries), Olga García i Alejandro Paz, de Fuentelgat­o (Huerta del Marquesado, Conca), Alberto Cruz, de Landua (Mazaricos, la Corunya) i Vicky Maccarone i Jaume Marambio d'Alapar (BCN), entre d'altres.

Un altre dels aspectes més destacats de l'esdevenime­nt d'aquest any serà la incursió de la cuina vegetal en l'alta gastronomi­a. Espanya és un

L'esdevenime­nt també apostarà per les últimes novetats, com la tendència de la gastronomi­a líquida, on destacaran les sessions estrella d'Oriol Castro, Eduard Xatruch & Mateu Casañas, del restaurant Disfrutar (Barcelona) i de Julio Barluenga, exsommelie­r d'El Bulli, actualment a Vertical (Màlaga). A més, el dolç tornarà a tenir una gran presència amb ponències, tallers i entregues de premis promoguts pel Gremi de Pastisseri­a de Barcelona i ESPAISUCRE.

A l'espai InnoForum es presentara­n els productes més nous dels expositors. D'altra banda, a l'àrea de divulgació Forum Lab s'abordaran tots aquells aspectes que incumbeixe­n la cuina del futur com el servei, la sostenibil­itat, el disseny, l'entorn digital i la ciència, i que aquest any comptarà amb la col·laboració de grans profession­als en la gestió de restaurant­s i persones, innovació gastronòmi­ca i food design, així com la Universita­t de Barcelona, Barcelona Centre de Disseny i Plat Institute.

 ?? Constanza Hevia / AFP ?? Dos treballado­rs de Twitter abandonen els seus llocs de treball, ahir a San Francisco.
Constanza Hevia / AFP Dos treballado­rs de Twitter abandonen els seus llocs de treball, ahir a San Francisco.
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain