El Periódico - Català

Especialit­zada en xarxes i fundada als anys 80

- AGUSTÍ SALA

el conegut popularmen­t com a Perte dels microxips, un dels paquets amb què el Govern central busca articular part dels fons europeus. De tota manera, i si bé en el cas d’Intel es va explicar obertament que el projecte suposava invertir un total de 200 milions d’euros a cadascuna de les dues parts, en aquest cas ni Cisco ni el Govern central n’han donat xifres. La tecnològic­a nord-americana aclareix, tanmateix, que no sol fer-ho.

Essencial per a la innovació

«L’anunci d’avui reforça el compromís de Cisco de recolzar l’ecosistema digital a Espanya i a tot Europa», contextual­itza Robbins al comunicat. «Els semiconduc­tors són essencials per a la innovació i els nostres avanços en aquest camp ajuden a superar les limitacion­s de rendiment, econòmique­s i de consum d’energia de la infraestru­ctura actual», prosseguei­x el mateix directiu. «Cisco està encantat d’assumir un paper actiu en el tractament dels subministr­aments de semiconduc­tors amb el

Cisco Systems va ser fundada el 1984 per Leonard Bosack i Sandra Lerner, que treballave­n al departamen­t d’informàtic­a de la Universita­t de Stanford. És, per tant, de les tecnològiq­ues sorgides de la fornada dels anys 80, posterior als Oracle o Microsoft, de la segona meitat dels 70, però molt anterior a altres gegants actuals com Google o Meta. L’empresa és una de les líders a escala mundial en la fabricació i venda de components de xarxa, com routers, switches, firewalls, productes de telefonia IP (per internet), entre d’altres. En resum, fabrica dispositiu­s per a xarxes locals i externes, i també presta el servei de solucions de xarxa.

Amb un valor a la borsa d’uns 180.000 milions d’euros (cotitza entre a la borsa tecnològic­a, el Nasdaq), la companyia va obtenir l’any passat uns ingressos superiors als 51.000 milions d’euros a 31 de juliol, quan va finalitzar el seu exercici fiscal, i un benefici d’uns 11.000 milions. Compta amb més de 83.000 empleats. Leonard Bosack i la seva dona, Sandy Lerner, volien enviar-se correus electrònic­s des de les seves respective­s oficines quan treballave­n a la universita­t, però les deficiènci­es tecnològiq­ues no permetien aquesta comunicaci­ó. Es va haver d’inventar una tecnologia per manejar protocols d’àrea local dispars i, com a resultat de resoldre el seu desafiamen­t, va néixer l’encaminado­r multiproto­col que va donar origen a la companyia.

■ desenvolup­ament d’aquest centre de disseny», remata.

Dit per ella mateixa, l’objectiu global d’aquesta companyia especialit­zada en la fabricació d’equips de telecomuni­cacions és habilitar una cadena de subministr­ament global de semiconduc­tors «fiable, escalable i sostenible». «El centre pretén aportar el coneixemen­t i l’experiènci­a de Cisco per contribuir al creixement de l’ecosistema europeu de xips», completa el comunicat, en el qual s’alinea aquesta meta de l’empresa amb una de les grans comeses de la Unió Europea: reforçar la seva posició en aquest sector establint un mercat en què convisquin companyies que treballin en qualsevol part de la cadena de fabricació de xips.

La carrera espanyola

«Espanya va camí de convertir-se en un dels actors clau a aconseguir l’objectiu de la Unió Europa de disposar del 20% del mercat mundial dels xips de cara al 2030», assegura, en aquest sentit, Pedro Sánchez. «Hem aprovat el Perte de microxips i comptem amb el full de ruta, les reformes i els incentius per atraure el talent i consolidar l’actual ecosistema espanyol», va afegir el president del Govern central en un altre comunicat, en el qual també esmenta la llei de start-ups com un dels al·licients espanyols per al sector. «L’aposta d’empreses com Cisco ajudarà a reforçar el nostre ecosistema d’innovació i a estar a l’avantguard­a del progrés tecnològic, industrial i social», va completar el líder socialista.

De fet, el Govern central va recordar arran de l’anunci que una de les seves grans prioritats és convertir-se en un referent global en aquest àmbit. Ja ho va explicar quan va aprovar aquest Perte, el paquet amb més dotació econòmica dels que ha posat en marxa l’administra­ció pública fins a la data (12.000 milions), i al capdavant del qual ha col·locat, per cert, Jaime Martorell Suárez, un expert en el sector de la microelect­rònica i les telecomuni­cacions nascut a Barcelona, però amb àmplia experiènci­a a Silicon Valley.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain